Presunú v Prešove Pamätník osloboditeľov? Podľa radnice sa to nedá

Pamätník osloboditeľov v južnom parku na Hlavnej ulici má status vojnového hrobu a nie je možné doň svojvoľne zasahovať. Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, v reakcii na vojnu na Ukrajine vznikla v Prešove petícia s cieľom presunúť spomenutý pamätník mimo centra mesta.

30.03.2022 11:00
prešov, mesto Foto:
Hlavná ulica v Prešove s Pamätníkom osloboditeľov.
debata (4)

„Ide o pamätník, na ktorom sú umiestnené symboly, kosák, kladivo a päťcípa hviezda. Má však status vojnového hrobu a požíva právnu ochranu zákona o vojnových hroboch, medzivládnych dohôd o vojnových hroboch s Kazašskou republikou, Ukrajinou a Ruskou federáciou, ako aj Ženevských dohovorov z roku 1949 na ochranu obetí vojny a ich dodatkových protokolov a ďalších právnych aktov medzinárodného humanitárneho práva,“ povedal Tomek.

Socha sovietskeho vojaka v Bošáci, vandali Čítajte viac Vandali poškodili ďalší pamätník sovietskym vojakom

Zámer súvisiaci s odstraňovaním akýchkoľvek častí vojnového hrobu, vrátane jeho symbolov, alebo zrušenie či premiestnenie vojnového hrobu, môže byť podľa jeho slov vykonané len v súlade s právnymi predpismi, ktoré túto oblasť upravujú.

„V konkrétnom prípade Pamätníka osloboditeľov na Hlavnej ulici v Prešove sa vyžaduje súhlas zmluvných partnerov podľa spomenutých medzivládnych dohôd a zároveň kladné rozhodnutie ministerstva vnútra,“ citoval Tomek vyjadrenie odboru miestnej štátnej správy, samosprávy a zahraničných vzťahov na ministerstve vnútra.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Prešov