Trenčiansky samosprávny kraj schválil dotácie pre kreatívny inštitút

Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) poskytne zo svojho tohtoročného rozpočtu 890-tisíc eur na správu neziskovej organizácie Kreatívny inštitút Trenčín a aktivity spojené s projektom Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Poskytnutie príspevku schválili minulý týždeň poslanci krajského zastupiteľstva.

31.03.2022 06:00
debata

Začiatkom tohto roka založili Kreatívny inštitút Trenčín 2026, ktorého zakladateľmi sú krajské mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Poslanci rozhodli o schválení dotácie vo výške 890-tisíc eur z rozpočtu kraja.

„Budú určené na mzdy, rôzne dotačné schémy a na mnoho ďalších nákladových položiek,“ priblížil Baška. Ako dodal, platí minuloročné uznesenie zastupiteľstva, že TSK dá do kreatívneho inštitútu počas piatich rokov päť miliónov eur. Kraj za to chce v rámci projektu EHMK 2026 získať 15 miliónov eur kapitálových príjmov, ktoré použije na rekonštrukciu svojho majetku na území mesta Trenčín.

Vytvorenie nezávislej inštitúcie bola zásadná podmienka od poroty hodnotiacej mestá kandidujúce na EHMK 2026. Jeho vznik schválili poslanci mestského i krajského zastupiteľstva, podmienkou bolo získanie titulu EHMK. Kreatívny inštitút Trenčín je neziskovou organizáciou, jeho úlohou je koordinovanie projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2026.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčiansky samosprávny kraj #kreatívny priemysel