Osobnosti, ktoré sa nepoučili zo svojich chýb. Máte na niektorú z nich ťažké srdce?

Svetom filmu poriadne otriasol škandál, ktorý vyvolal americký herec Will Smith. Po tom, čo komik Chris Rock nemiestne žartoval na adresu jeho manželky Jady, mu Smith v priamom prenose uštedril facku. Neskôr sa za svoje konanie ospravedlnil, ale nepríjemným následkom sa nevyhol. Herec nie je jediný, kto na svoje zlyhanie spomedzi slávnych doplatil.

08.04.2022 11:00
Herec Will Smith a jeho manželka Jada Pinkett... Foto: ,
Herec Will Smith a jeho manželka Jada Pinkett Smith na 94. ročníku Oscarov, kde získal cenu ako najlepší herec v hlavnej úlohe.
debata

Okrem toho, že sa musel vzdať členstva v Akadémii filmových umení a vied, sa rozpútala celospoločenská debata o tom, v čom bolo jeho konanie problematické. Will Smith však nie je ani zďaleka jedinou slávnou osobnosťou, ktorá sa dopustila neprípustného správania. Dodnes sa zo svojich hriechov v očiach spoločnosti nedokázali vykúpiť napríklad Mel Gibson, J. K. Rowlingová, Roman Polanski či Ellen DeGeneresová. Prečo im ich skutky nevie verejnosť odpustiť?

Oprávnený hnev

Herec Mel Gibson je známy svojím antisemitizmom. Najväčšia vlna verejného pobúrenia prišla v roku 2004, keď mal premiéru jeho film Umučenie Krista. Scenár bol podľa židovskej, ale aj kresťanskej komunity presiaknutý antisemitskými myšlienkami a predsudkami. Gibson tvrdil, že jeho film je pravdivý, no mal v pláne napraviť si reputáciu minisériou o holokauste, ktorá nikdy nevznikla.

O dva roky neskôr opäť vyplával na povrch jeho skutočný charakter. Počas toho, ako sa opitého Gibsona pokúsil spacifikovať príslušník polície, vykrikoval, že Židia sú zodpovední za všetky vojny vo svete. Následne sa policajta spýtal, či aj on nie je Žid. Zhodou náhod ním bol.

Mel Gibson v roku 2002 v snímke Znamenia. Foto: Profimedia
mel gibson Mel Gibson v roku 2002 v snímke Znamenia.

Neskôr sa Gibson pokúšal nakrútiť film o Judášovi Makabejskom, no tento zámer sa stretol s odmietavým postojom židovskej komunity, a napokon spoločnosť Warner Bros. produkciu snímky stopla.

Dodnes Mela Gibsona rozzúri, keď niekto vytiahne jeho antisemitizmus, nemá sa však čo čudovať. Namiesto toho, aby sa snažil pochopiť, prečo bolo jeho správanie problematické, dvakrát chcel nakrúcať filmy o cudzej kultúre a v podstate si tak na Židoch „nabaliť vrecká“. Po incidente s policajtom, na ktorého v opitosti vykrikoval antisemitské narážky, nemôže jeho ospravedlnenia nikto brať vážne.

Filmár Roman Polanski na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Jarek Praszkiewicz
Filmár Roman Polanski na archívnom zábere. Filmár Roman Polanski na archívnom zábere.

Podobným prípadom je aj režisér Roman Polanski. Koncom 70. rokov sa priznal k nezákonnému pohlavnému styku s 13-ročným dievčaťom. Vďaka dohode o vine a treste strávil 90 dní v psychiatrickom zariadení a smiešnych 42 dní vo väzení. Tým sa to však neskončilo, obvinený z podobných skutkov bol ešte niekoľkokrát. V roku 2009 ho na požiadavku Spojených štátov zatkli vo Švajčiarsku, no neskôr ho prepustili. Polanski bol istý čas aj na zozname hľadaných osôb Interpolu. V roku 2018 ho vylúčili z Akadémie filmových umení a vied.

V prípade Polanského je zaujímavé, že sa ho mnohí umelci zastávali. Polanski bol však skutočne usvedčený zo znásilnenia maloletej osoby a v očiach verejnosti klesol na absolútne dno.

Komička a moderátorka Ellen DeGeneresová Foto: SITA/AP
Ellen DeGeneresová Komička a moderátorka Ellen DeGeneresová

Dve tváre Ellen

Aj moderátorka a komička Ellen DeGeneresová získala podporu od svojich slávnych hostí a podobne ako v prípade Polanského to bolo absolútne irelevantné. Na povrch totiž vyplávalo, že DeGeneresová sa k svojim zamestnancom správala hrubo a vytvárala nepríjemné pracovné prostredie. Mnohí ľudia tak odsúdili jej dve tváre – zatiaľ čo na televíznej obrazovke je samý úsmev a vtip, v zákulisí pôsobí svojim internistom nočné mory.

Will Smith Čítajte viac Oscarový bitkár Will Smith nepriťažil len sebe

Nejde o jediný prešľap obľúbenej moderátorky – verejnosť rázne odsúdila jej priateľstvo s bývalým prezidentom Georgeom Bushom, ktorý nie je práve zástancom liberálnych a mierových hodnôt, ktoré DeGeneresová presadzuje.

Jej posledným škandálom bolo, keď v jednom z videí zo začiatku pandémie prirovnala karanténu k pobytu vo väzení. Ellen DeGeneresová sa napokon rozhodla zverejniť informáciu, že jej show Ellen sa definitívne skončí tento rok.

Spáliť Harryho Pottera?

Pri všetkých spomínaných prípadoch sa otvára dilema: odsúdiť spolu s umelcom aj jeho dielo? Polanského filmy sú napriek jeho reputácii obľúbené a nedá sa pochybovať o ich umeleckej kvalite. Umelca a jeho dielo však treba vedieť oddeliť.

Spisovateľka J.K. Rowling sa svojimi... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Books-JK Rowling Spisovateľka J.K. Rowling sa svojimi vyjadreniami previnila voči transrodovým ľuďom.

Mnoho ľudí, ktorí vyrastali s knihami britskej autorky J. K. Rowlingovej malo práve túto dilemu. Spisovateľka totiž neraz otvorene prejavila svoje transfóbne názory, za čo si vyslúžila odsúdenie zo strany verejnosti, ale aj verných fanúšikov. Začalo sa to v roku 2020 sériou tweetov, ktorými spochybňovala používanie rodovo neutrálneho jazyka.

Taliansko Rusko Ukrajina vojna Netrebková odsúdenie uarus Čítajte viac Netrebková odsúdila vojnu, Rusi ju potrestali

Na jej slová reagovali okrem rôznych LGBT organizácií aj herci, ktorí hrali v Harrym Potterovi, napríklad Emma Watsonová stvárňujúca Hermionu Grangerovú. „Transľudia sú tým, kým hovoria, že sú, a zaslúžia si žiť bez toho, aby ich niekto stále spochybňoval či im hovoril, že nie sú tým, kým hovoria, že sú. Chcem, aby moji transsledovatelia vedeli, že ja aj veľmi veľa ľudí z celého sveta ich vidíme, rešpektujeme a milujeme za to, kým sú.“ Transkomunity sa zastala aj Bonnie Wrightová (Ginny Weasleyová) a Eddie Redmayne (Mlok Scamander). Rowlingovej sa zasa zastal Robbie Coltrane, ktorý v Harrym Potterovi stvárňuje Hagrida.

Medzi fanúšikmi, ktorí vyrastali s knihami J. K. Rowlingovej, sa nachádza mnoho transľudí. Určite pre nich nie je jednoduché prijať fakt, že autorka ich obľúbeného fantazijného sveta aktívne spochybňuje ich existenciu. Niektorí sa možno rozhodli s jej knihami úplne skoncovať, iným sa podarilo oddeliť dielo od autora.

Je nevyhnutné zdôrazniť, že v otázke tzv. „cancel culture“ (kultúra vymazávania) nejde o to, že by dnešná generácia bola precitlivená. Naopak, nachádza svoj hlas a využíva ho, aby bránila svoje hodnoty a predovšetkým to, kým je. Významné osobnosti spoločenského a kultúrneho života by mali vedieť, že ich postavenie neznamená len peniaze a slávu, ale aj zodpovednosť v podobe veľkého mediálneho vplyvu. Preto si musia dávať pozor na to, aké myšlienky či skutky prezentujú na svojich sociálnych sieťach či v médiách všeobecne, pretože svojím dosahom môžu významne ovplyvniť dianie vo svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Will Smith #Mel Gibson #J.K. Rowlingová