Stĺpček: Vinylový svet

Secondhandy s CD-čkami a obohratými platňami sú charakteristické pre väčšie európske aglomerácie. Aj tu naše mestá, dokonca aj to najväčšie - "malé-veľké" mesto, hlboko zaostávali za priemerom. Platne ste mohli nájsť ako súčasť knižných antikvariátov, väčšinou nekatalogizované, v zlom stave, predražené a tradične pohodené niekde v rohu v plesnivejúcej škatuli od banánov. Tá sa určite ešte ráno povaľovala za lokálnym supermarketom.

04.06.2012 07:00
Peter Šulej
Peter Šulej
debata

Keď vidím niečo také, posmutniem. Spomeniem si na tisíce vinylov krásne zoradených podľa žánrov a abecedy v berlínskom „sekáči“ oproti stanici ZOO, na množstvo zasvätených rozhovorov medzi kupujúcimi, predávajúcimi, len tak sa motkajúcimi, no proste medzi všetkými milovníkmi vinylovej kultúry. Nehovoriac o tom, že ste tam mohli objaviť skutočné skvosty za relatívne priaznivé ceny.

V konečnom dôsledku možno ani tak nejde iba o vinyly, ale o tú atmosféru, a tak som sa naozaj potešil, keď som náhodou objavil podobný esprit, ukrytý v jednom z dvorov bratislavského Starého Mesta. S majiteľmi, odborníkmi na 70. roky, už debatoval gitarista známej bratislavskej skupiny. Keď som siahol po albume LoveSexy od Princa, opísal mi, ako na jeho koncerte takmer zaspal. Rozbehla sa debata o tom, kto na akom koncerte takmer zaspal, alebo zaspal naozaj. Malé pivničné priestory vcelku dobre odrážali náš smiech. Nakoniec som si toho Princa zobral a bol som fakt rád, že vinylový svet ešte nezanikol, ešte stále žije, síce malý, ale náš.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba