Novela o umeleckých fondoch zabíja Literárny fond

Ministerstvo kultúry SR sa umelcom v krízových časoch spôsobených pandémiou snažilo pomôcť prostredníctvom zrušenia povinných 2-percentných príspevkov z autorských honorárov. Podľa predstaviteľov Literárneho fondu však ide o krok, ktorý umelcom situáciu nijako neuľahčil, skôr naopak. Ak bude novela platiť aj naďalej, bude to pre Literárny fond znamenať koniec.

13.04.2022 13:00
Literárny fond, ocenenia Foto: ,
Ocenenia, ktoré udeľuje Literárny fond.
debata

Nesystémové riešenie

Novela zákona o umeleckých fondoch, ktorá platí od roku 2020, zmenila spôsob ich financovania. Zatiaľ čo predtým mali umelci povinnosť odvádzať do fondov 2-percentné príspevky, novela ponechala príspevky na báze dobrovoľnosti. Ministerstvo kultúry (MK SR) toto rozhodnutie odôvodnilo dosahmi pandemickej krízy na kultúrnu a umeleckú obec.

Predstavitelia Literárneho fondu dlhodobo upozorňujú na to, že nový systém nefunguje a neprináša také výsledky, aké ministerstvo očakáva. „Rozhodnutie MK SR o dobrovoľných príspevkoch bolo nesystémové, nezakladalo sa na predchádzajúcom objektívnom posúdení a rozbore faktov súvisiacich s rozsiahlou adresnou podpornou činnosťou fondu a pripravilo tvorcov a výkonných umelcov o množstvo výhod,“ vysvetľuje riaditeľ Literárneho fondu Ladislav Serdahély. O novele zákona sa opätovne rozhodovalo v skrátenom legislatívnom konaní, no napriek výzvam Literárneho fondu sa nič nezmenilo.

„Ministerstvo kultúry napriek trom výzvam Literárneho fondu zatiaľ neponúklo žiadne racionálne riešenie, žiadnu adekvátnu náhradu financovania v súčasnosti pozastavených foriem podpornej činnosti a ani náhradu za deficit v príjmoch z 2-percentných príspevkov,“ konštatuje Serdahély.

Koniec Literárneho fondu?

Podľa Serdahélyho spôsobili opatrenia štátu v súvislosti s pandémiou mnohým umelcom výrazný pokles príjmov, pričom veľká časť z nich nemala možnosť obrátiť sa na štátne inštitúcie a žiadať o kompenzáciu straty.

Literárny fond sa preto rozhodol jednorazovo podporiť umelcov, pre ktorých bol pred vypuknutím pandémie príjem z umeleckej činnosti jediným zdrojom zárobku. Celkovo tak fond podporil 159 umelcov sumou 57 630 eur.

Na druhej strane musel fond výrazne zredukovať viaceré svoje činnosti, pretože ich nemal z čoho financovať. V rokoch 2021 a 2022 tak pozastavil poskytovanie tvorivých študijných štipendií, príspevky na cestu do zahraničia, príspevky na liečenie, príspevky za tvorivé prednášky a besedy a mnoho ďalších.

V roku 2021 prišiel Literárny fond v porovnaní s rokom 2019 o príjmy vo výške 915 302 eur. Tento rok by už fond v takomto režime neprežil. „V roku 2022 už zdroje na pokrytie nákladov na chod Fondu nebude odkiaľ čerpať,“ priznáva Serdahély.

Nastupiste 1-12 - Suvenir 2 foto Peter Korcek m Čítajte viac Svoj fond pochválili najviac hudobníci, najmenej výtvarníci

Dodáva, že ministerku kultúry Natáliu Milanovú žiadali o kompenzáciu straty príjmov. Malo ísť o 400-tisíc eur za rok 2020 a 800-tisíc eur za rok 2021. Dostali však odmietavú odpoveď.

„Informujem vás, že ministerstvo nezrušilo odvodovú povinnosť do umeleckých fondov, no v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 ju optimalizovalo pozastavením povinností zrážať umelcom 2-percentný príspevok do umeleckých fondov a zaviedlo ich dobrovoľné odvádzanie. Príjemca autorských odmien alebo odmien výkonných umelcov môže vo vlastnom mene a na vlastné náklady príspevok vo výške dvoch percent z jeho odmien prijatých v roku 2021 odviesť fondom dobrovoľne do 31. marca 2022,“ uviedla riaditeľka oddelenia umenia a živej kultúry Elena Gyurcsová.

Literárny fond sa preto obracia na umelcov, aby mu pomohli dobrovoľnými odvodmi. Ladislav Serdahély vníma fakt, že s nimi ministerstvo kultúry odmieta viesť dialóg, veľmi negatívne.

„Vnímam to ako nerozvážnosť a v dnešnej pre kultúru nepriaznivej ekonomickej situácii to považujem za krok prinajmenšom odvážny. Osobne si myslím, že umelecké fondy nie sú niečím, čo by malo byť v našom spoločenskom živote zásadne problematické. Naopak, svojím fungovaním na báze princípu solidarity odbremeňujú štát okrem iného aj od istých sociálnych výkonov. Literárny fond je a vždy bol účinným nástrojom rozvoja slovenskej národnej kultúry, jej poprednej zložky, slovenskej literatúry i literatúry národnostných menšín. Preto je prekvapujúce, ak sa po vyše polstoročí jeho úspešného fungovania objavujú snahy o obmedzenie a likvidáciu jeho aktivít.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Literárny fond #spisovatelia