Na obnovu pamiatok pôjde 240 miliónov eur

Na obnovu historických a pamiatkovo chránených budov pôjde 240 miliónov eur. Predpokladaný termín vyhlásenia prvej výzvy, ktorá je súčasťou plánu obnovy, je 30. jún tohto roka.

15.04.2022 13:00
debata

Na prvú výzvu je alokovaná polovica, teda 120 miliónov eur. Maximálna výška príspevku na jeden projekt je päť miliónov eur a žiadať oň môžu správcovia štátneho majetku, samospráva, aj verejnoprávne inštitúcie. Financovaných môže byť aj 100 percent oprávnených nákladov. Informoval o tom poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu Ivan Rudolf.

„Obnovou verejných historických a pamiatkovo chránených budov zlepšíme ich energetickú náročnosť a prispejeme tým aj k celkovému zníženiu emisií CO2 a zlepšeniu kvality ovzdušia,“ uviedla štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková.

kastiel cunovo Čítajte viac Ministerstvo dá päť miliónov eur na obnovu kultúrnych pamiatok

Obnova budovy by mala priniesť 30-percentné zníženie spotreby energie, pričom sa má zachovať ich historická a pamiatková hodnota. Podporovať sa budú opravy fasády, vegetačné strechy a steny, výmena vykurovacích systémov, osvetlenia, vetracích alebo chladiacich systémov.

Sekundárne sa budú preplácať aj náklady na odstránenie a likvidáciu nebezpečného odpadu, stavebno-technická obnova budov, nabíjačky elektromobilov, stojany na bicykle, výsadba stromov či rôzne zelené opatrenia.

„Plánujeme zorganizovať aj niekoľko informačných seminárov. So záujemcami o príspevky chceme diskutovať o konkrétnych podmienkach tak, aby ich výsledné predkladané projekty splnili oba účely – zachovanie kultúrneho dedičstva, a zároveň zníženie energetickej náročnosti,“ uzavrela Bruncková.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #ministerstvo dopravy #obnova #kultúrne pamiatky