Košické štúdio oslávi 95. výročie pravidelného rozhlasového vysielania

Košické štúdio Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v nedeľu 17. apríla oslávi 95. výročie pravidelného rozhlasového vysielania. Výročie spustenia pravidelného vysielania z Košíc si pripomenie aj Týždňom verejných nahrávok relácií a Dňom otvorených dverí Rádia Regina Východ.

15.04.2022 17:00
Historicky zaber - budova kosickeho rozhlasu... Foto:
Historický záber - budova košického rozhlasu Radiojurnal v roku 1935.
debata

Vysielanie z Košíc sa začalo 17. apríla 1927 z provizórneho štúdia zriadeného v dome na rohu Poštovej a Hradbovej ulice. Program pre východné Slovensko pozostával z prednášky, prednesu poézie, rozprávok a niekoľkých hudobných skladieb.

Prednášali Jozef Martinka, Alois Zbavitel, Mária Oravcová, recitoval Emil Rusko, na klavíri hrala Mária Hemerková, na husliach Alžbeta Steinová, na violončele Ákos Paulusz.

„Prvým účinkujúcim hudobným súborom bolo kvarteto, ktoré zostavil František Kozák. Hudobné vysielanie viedol Vojtech Měrka, slovesné Jozef Joštiak a o techniku sa staral Karel Stuchlý,“ uviedla RTVS.

Ako dodala, za 95 rokov sa košické rozhlasové vysielanie rozvíjalo a menilo, podieľalo sa na ňom niekoľko generácií zanietených „rozhlasákov“.

Pozor, zákruta! Čítajte viac Relácia Pozor, zákruta! oslavuje. V rádiu sa vysiela už 60 rokov

V súčasnosti sa v košickom rozhlasovom štúdiu pripravuje a realizuje vysielanie Rádia Regina Východ, Rádia Devín, Rádia Patria a Rádia Slovensko. Jeho súčasťou je spravodajstvo, publicistika, hudobné a hudobno-slovné programy či rôzne literárno-dramatické relácie. Rozhlasoví tvorcovia organizujú aj verejné nahrávky z hudobných podujatí, festivalov a súťaží.

Týždeň verejných nahrávok relácií, ktorým Štúdio RTVS Košice oslávi svoje výročie, sa začne od utorka 18. apríla. Deň otvorených dverí Rádia Regina Východ sa bude konať v pondelok 25. apríla v priestoroch košického rozhlasu na Moyzesovej ulici.

Riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala avizuje, že v rámci osláv 95. výročia rozhlasového vysielania z Košíc budú vo vysielaní Rádia Regina Východ počas celého roka vysielať rubriky a relácie viažuce sa k výročiu.

„Spomeniem napríklad hudobno-slovnú reláciu Ozveny partitúr na Veľký piatok 15. apríla po 13. h a 30-dielny publicistický cyklus Na košickej Turni, ktorý Rádio Regina Východ vysiela až do októbra každú stredu po 15. h,“ doplnil s tým, že výročie bude rezonovať aj v ďalších programových službách RTVS.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Košice #RTVS #vysielanie #rozhlas #Slovenský rozhlas