O mediálnom zákone sa bude rokovať až v júni

Návrh nového zákona o mediálnych službách a novela zákona o vydavateľoch publikácií sa presúvajú na ďalšiu schôdzu Národnej rady, ktorá sa má začať 14. júna. Rozhodli o tom poslanci parlamentu. Dôvodom na presunutie sú podľa predstaviteľov koalície ďalšie diskusie o návrhu.

26.05.2022 07:00
NR SR / Národná rada SR / Foto:
debata

Nová právna úprava má nahradiť doterajší zákon o vysielaní a retransmisii a tzv. zákon o digitálnom vysielaní. Návrh zaraďuje do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb aj platformy na zdieľanie videí, na ktoré sa bude vzťahovať povinnosť dodržiavať zákonné požiadavky ochrany vo vzťahu k maloletým, a to najmä z hľadiska podnecovania k nenávisti, násiliu alebo terorizmu. Zvýšiť má tiež okrem iného podiel multimodálneho vysielania v televíznom programe.

rezník Čítajte aj Šéfa RTVS by poslanci mohli voliť v júni

„Návrh zákona sa odsúva na ďalšiu schôdzu, keďže nie je dohoda,“ uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Spor o výhradách či pripomienkach má mať s ministerkou kultúry Natáliou Milanovou (OĽaNO) okrem Sme rodina aj vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová.

Ako Pčolinský podotkol, Milanová o výhradách Sme rodina vie už dlho, no ignoruje ich. Sme rodina jej malo tlmočiť, že ak sa pripomienky nezapracujú, hnutie bude návrh vetovať. Napokon však podľa neho OĽaNO informovali partnerov, že vzhľadom na presúvanie aj ďalších bodov programu aktuálnej schôdze preložia i mediálne zákony.

milanová Čítajte aj Rezort kultúry plánuje vytvoriť referenčný register vlastníkov médií

Podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga doplnil, že problematické pri zákone sú dve veci. „Prvá bola právo na opravu. Myslím, že je záujem – podľa mňa úplne správny – vyhodiť právo na opravu pre hodnotiace úsudky, že by sa teda vzťahovalo len na fakty. Potom je debata o tom, že sa má zriadiť nová agentúra, respektíve prerobiť, s tým má zas problém iný koaličný partner,“ priblížil Šeliga.

debata chyba
Viac na túto tému: #mediálny zákon