Firma, čo pracovala na obnove Spišského hradu, má padáka

Slovenské národné múzeum (SNM) odstupuje od kontraktu na obnovu časti Spišského hradu. Dôvodom výpovede je dlhodobé a pokračujúce neuhrádzanie splatných záväzkov zhotoviteľa stavby, spoločnosti Bing Stav voči svojim subdodávateľom, rovnako i nevykonávanie, respektíve meškanie dohodnutých prác. Informoval o tom námestník generálneho riaditeľa SNM pre úsek komunikácie Jozef Bednár.

01.06.2022 17:03
Spiš, hrad, rekonstrukcia, mur, historia, oprava Foto: ,
Spišský hrad, 19. 11. 2021. Rekonštrukcia pokračuje.
debata

„SNM sa viackrát pokúšalo o hľadanie možností pokračovania v ďalšej spolupráci so zhotoviteľom, uvedené problémy sa však len bezúspešne zväčšovali a zhotoviteľ riadne a včas nevykonával práce na Spišskom hrade,“ dodal v tejto súvislosti generálny riaditeľ SNM Branislav Panis.

Nevyhnutnú rekonštrukciu na Spišskom hrade si... Foto: TASR/Maroš Černý
Spišský hrad - románsky palác Nevyhnutnú rekonštrukciu na Spišskom hrade si pýtal najmä románsky palác.

Deklaroval, že cieľom SNM teraz bude čo najskôr uskutočniť nové verejné obstarávanie v rozsahu nevykonaných stavebných a rekonštrukčných prác a pokračovať v rekonštrukcii hradu. „Do ukončenia súťaže a podpisu zmluvy s novým zhotoviteľom bude SNM realizovať niektoré menšie odborné práce na obnove hradu,“ dodal Panis.

Spišský hrad Čítajte aj Spišský hrad čaká veľká rekonštrukcia

V rámci obstarávania uzatvorilo SNM s dodávateľom zmluvu na rekonštrukciu, ktorá sa týkala Románskeho paláca a západných palácov, náklady na práce sa mali pohybovať na úrovni 4,8 milióna eur. Rekonštrukcia sa začala v júni 2021, práce mali trvať približne štyri roky.

Spiš, hrad, rekonstrukcia, mur, historia, oprava Čítajte aj Spišský hrad v objatí stavebných žeriavov
debata chyba
Viac na túto tému: #Spišský hrad