Súd rozhodol: Johnny Depp exmanželku nebil

10:2. Tak by sa športovou terminológiou dalo nazvať víťazstvo, ktoré včera dosiahol obľúbený hollywoodsky herec Johnny Depp. Súd v americkom štáte Virgínia uznal jeho bývalú manželku, herečku Amber Heardovú vinnú z ohovárania a nariadil jej, aby mu vyplatila 10,35 milióna dolárov. Obvinila ho totiž z domáceho násilia. Naopak, Depp má exmanželke uhradiť dva milióny, lebo jeho právnik Heardovej vyjadrenia označil za hoax a zneužívanie.

02.06.2022 18:20
Depp Heard Lawsuit Foto: ,
Herec Johnny Depp a jeho exmanželka - herečka Amber Heard - na kombinácii záberov zo súdneho procesu.
debata

„Porota mi vrátila život,“ reagoval na rozsudok Depp, ktorý sa na záverečnom pojednávaní nezúčastnil.

„Cieľom predloženia tohto prípadu bolo od samého začiatku to, aby sa odhalila pravda, a to bez ohľadu na výsledok. Hovoriť pravdu bolo niečo, čo som dlhoval svojim deťom a všetkým, ktorí ma neochvejne podporovali. Cítim pokoj, pretože viem, že som to konečne dosiahol,“ uviedol americký herec vo vyhlásení a dodal, že je „čas obrátiť list a pozrieť sa do budúcnosti“.

Vzájomné zneužívanie?

Dôvodom, prečo Depp podal žalobu na Heardovú, bol článok v denníku The Washington Post z roku 2018. Herečka sa v ňom opísala ako „verejná osoba reprezentujúca domáce násilie“.

Hoci Deppa nemenovala, bolo jasné, kto ju mal týrať. Jej exmanžel tvrdí, že pre to prišiel o lukratívne filmové ponuky. Prvú právnickú bitku však 58-ročný umelec prehral.

Keď ho totiž britské bulvárne noviny The Sun označili za človeka, ktorý bije manželku („wife-beater“), tamojší súd jeho žalobu pre ohováranie v roku 2020 zamietol. Britský sudca dokonca uznal, že až dvanásť zo 14 skutkov domáceho násilia Depp pravdepodobne spáchal.

Johnny Depp, Jack Sparrow, Pirati z Karibiku Čítajte viac To zabolí! Johnny Depp vraj prišiel pre obvinenia z domáceho násilia o milióny

Sedemčlennú porotu na americkom súde však Heardovej argumenty nepresvedčili. Exmanžela obvinila, že ju slovne aj fyzicky napádal, údajne sa nevyhol ani sexuálnemu násiliu.

Depp opakovane vyhlásil, že ženu ešte nikdy neudrel, a skutočnou obeťou je on sám. Heardová ho údajne bila päsťami do tváre a hodila po ňom fľašu, čím mu zranila prst. Herečka sa na to ohradila, že ho vraj udierala iba v sebaobrane.

Právnici oboch strán na súde predložili viacero fotografií a videozáznamov, aby podporili svoje tvrdenia. Heardová ukazovala snímky údajných zranení, ktoré jej mal spôsobiť Depp, alebo SMS, kde sa ospravedlňoval za svoje správanie, prípadne jej vulgárne nadával a vyhrážal sa, že ju upáli.

Zverejnené svedectvá dokazujú, že manželstvo oboch hercov bolo veľmi búrlivé. Psychologička, ktorá s nimi v roku 2015 pracovala ako manželská poradkyňa, vzťah dvojice charakterizovala ako „vzájomné zneužívanie“.

Johnny Depp  a Amber Heard na archívnej snímke... Foto: SHUTTERSTOCK
depp, heard Johnny Depp a Amber Heard na archívnej snímke z čias, keď ešte tvorili pár.

V prospech Deppa vypovedalo viacero svedkov vrátane jeho bývalej priateľky, modelky Kate Mossovej, ktorí potvrdili, že sa nikdy nesprával agresívne. Podobne to prebiehalo už počas procesu v Londýne, kde ho podporili bývalé partnerky. Herečka Winona Ryder, s ktorou tvorili pár začiatkom 90. rokov, vtedy napísala, že ju obvinenia voči Deppovi šokovali.

„Nikdy nebol voči mne násilnícky,“ zdôraznila. Podľa francúzskej herečky a speváčky Vanessy Paradisovej, ktorá s ním žila 14 rokov a majú spolu dve deti, sa nikdy neprejavoval agresívne, býval vždy priateľský, pozorný a veľkorysý.

Pošramotená povesť

Depp v žalobe pôvodne požadoval odškodné až 50 miliónov dolárov a Heardová dokonca dvojnásobok. Porota síce uznala, že exmanželka spomenutý článok zverejnila s nekalými úmyslami, ale hercovi pririekla „iba“ 10 miliónov ako kompenzáciu a päť miliónov ako „represívne“ odškodné. Keďže však miestne zákony druhú zložku povoľujú len do výšky 350-tisíc dolárov, sudkyňa priznanú sumu znížila.

Aj keď sa niekoľko týždňov trvajúci súdny spor týkal hlavne ohovárania, obe strany na seba povyťahovali množstvo intímnych detailov, čím vzbudili veľkú pozornosť verejnosti a Heardová dokonca čelila záplave nenávistných reakcií Deppových fanúšikov.

Depp Heard Lawsuit Čítajte viac Zhodil Johnny Depp slávnu Kate Mossovú zo schodov? Topmodelka vypovedala pred súdom

Niektorí odborníci sú preto presvedčení, že hoci dal súd za pravdu hollywoodskej hviezde, v skutočnosti si uškodili obaja, čo sa môže negatívne odraziť na ich popularite i filmovej kariére.

Právny analytik CNN Joey Jackson vidí význam rozsudku aj v právnom spore ohľadom prvého dodatku, teda či majú všetci právo vyjadriť svoje myšlienky a názory.

„To, čo porotcovia povedali, je, že máte právo na prvý dodatok, no len kým nepoviete niečo, čo je nepravdivé, čo poškodzuje niečie dobré meno a spôsobuje mu škody v jeho povolaní,“ zhodnotil.

Herečka Amber Heard počas súdneho procesu. Foto: SITA/AP, Brendan Smialowski
Amber Heard Herečka Amber Heard počas súdneho procesu.

Herecký pár sa zosobášil vo februári 2015, ale už v máji 2016 Heardová požiadala o rozvod a v januári 2017 sa ich manželstvo rozpadlo. Tridsaťšesťročná herečka po skončení súdu neskrývala sklamanie.

„Trhá mi srdce, že ani tá hora dôkazov nestačila na to, aby som obstála proti neprimeranej moci a vplyvu bývalého manžela,“ posťažovala sa. Jej hovorca zároveň naznačil, že sa proti verdiktu plánujú odvolať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Johnny Depp #Amber Heard #domáce násilie