Stĺpček: Chlieb a festivaly

Tak nejako by mohol znieť moderný variant osvedčeného receptu. Návod, ako si podmaniť masy aj v dnešnom globalizovanom koloseu, zostáva v podstate tradičný. No a keďže sa poľnohospodárstvu na suchopárnej domácej hrude viditeľne nedarí, zostávajú pospolitému ľudu už len tie festivaly.

25.06.2012 07:00
Agda Bavi Pain Foto:
Agda Bavi Pain
debata

Lacné párky a teplé pivo. Nocovanie pod holým nebom a celodenné státie v tlačeniciach na priamom slnku. Hygiena porovnateľná s raným stredovekom a emócie chytľavé a prenosné ako dobre načasovaná infekcia. Zápasy v bahne a osviežujúce spoločné sprchy vo vlastnom pote mixnutom s telesnými tekutinami okolostojacich. Nebezpečný sex, pašované drogy a pančovaný rokenrol. Koniec koncov pravidelný tréning v takýchto provizórnych podmienkach môže byť všetkým občanom iba na osoh, mládeži zvlášť.

Na rozdiel od nefunkčného vzdelávacieho systému našu omladinu jednoduchou a zábavnou formou pripraví na to, aké festivaly čakajú na človeka v reálnom živote. Festivaly svetových cien a podvyživených miestnych zárobkov. Festivaly výhodných pôžičiek a nevýhodných splátok. Festivaly mizérie a existenčnej chudoby, xenofóbie a tupého rasizmu. Festivaly neuveriteľných politických poloprávd a výsmechu priamo do tváre zhypnotizovaného publika.

Ráno po celej tej paráde môžeme s prázdnymi vreckami na zelenej lúke preberať v odpadkoch, čo zvýšilo pod zub. A čím skôr začať šetriť na ďalší skvelý ročník. Hoci by bol aj dvakrát taký drahší ako minule. Kde by sme len boli bez našich festivalov. Čo tam po chlebe.

debata chyba