V múzeu slovenskej dediny predstavia študenti zabudnuté remeslá

Zabudnuté remeslá predstavia v nedeľu (12. 6.) študenti stredných odborných škôl (SOŠ) na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.

09.06.2022 12:00
tkania, krosná, múzeum slovenskej dediny, Martin Foto: ,
Tkanie na krosnách je tradičnou technikou odevnej výroby.
debata

Kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská doplnila, že študenti SOŠ v úlohe „tovarišov“ zoznámia od 10.00 do 16.00 h návštevníkov s tradičnými postupmi a technikami ľudovej výroby, prenesenými do súčasných školských osnov. „S ukážkami prác sa predstavia študenti zo Školy umeleckého priemyslu v Ružomberku, SOŠ pedagogickej v Turčianskych Tepliciach, SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste a SOŠ obchodu a služieb v Martine. Návštevníci budú mať možnosť získať informácie aj o študijných odboroch a zameraniach prezentovaných škôl,“ uviedla Kiripolská.

Múzeum slovenskej dediny

Pozrite si fotografie zo skanzenu ľudovej kultúry v Martine

Fotogaléria
Člnky na tkáčskych krosnách.
V tvorivých dielňach si aj deti môžu vyskúšať,...
+4Múzeum slovenskej dediny Martin

Program sa uskutoční ako tvorivá dielňa, ktorú budú viesť študenti. „Návštevníci si vyskúšajú už zabudnuté textilné techniky. Napríklad tkanie na krosnách, na forme či na ráme, tlač na textil ručnými formami, maľbu na textil, zhotovenie drevených hračiek i maňušiek na bábkové divadlo. Pripravené budú aj ukážky umeleckého a remeselného spracovania kovov, ostrenia nožov na ručnom kamennom ‚brúse‘, mokré i suché plstenie ovčej vlny či výroba z kože,“ dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

romano-jilo-50 Čítajte aj Festival rómskej kultúry Te prindžaras amen – Spoznajme sa bude už v nedeľu

Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster je súčasťou 38. ročníka Turčianskych slávností folklóru, ktoré organizuje Turčianske kultúrne stredisko v Martine. „Hlavný program sa uskutoční v nedeľu v Múzeu slovenskej dediny. Vystúpia detské folklórne súbory, dedinské folklórne skupiny, folklóre súbory, ľudové hudby, spevácke skupiny a sólisti inštrumentalisti z Turca a ich hostia,“ uzavrela Kiripolská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum slovenskej dediny