V Rakúsku odliali obrovský zvon za tie, ktoré počas vojny zhabali nacisti

V rakúskom meste Innsbruck odliali zvon, ktorý bude v Prahe pripomínať 9 801 zvonov zrekvírovaných na území Českej republiky nacistami počas druhej svetovej vojny.

13.06.2022 18:00
debata

Vtedy zvony sňali z českých a moravských zvoníc, roztavili a premenili napríklad na náboje do pušiek. Nový zvon symbolicky váži 9 801 kíl, teda za každý nacistami zhabaný zvon jeden kilogram váhy.

Za myšlienkou pripomienkového zvonu stojí spolok Sanctus Castulus – Svätý Haštal. V minulosti tento spolok navrátil zmiznuté zvony do Kostola sv. Haštala v Prahe. Odliatie spolok zadal najstaršiemu zvonárstvu v Rakúsku, dielni Grassmayr v Innsbrucku; na území Česka by podľa iniciatívy zvonári neodliali také množstvo hmoty.

zvon, hitler Čítajte viac Nemecká kauza okolo Hitlerovho zvonu sa končí odstúpením starostu

Motív črepov zhabaných zvonov sa objavuje aj na reliéfnej výzdobe nového diela; autormi návrhu sú Krištof Čižinský a Jakub Kamínek. Zvon teraz chladne, čo môže trvať aj týždne. Prvýkrát by sa mal v Prahe rozoznieť v auguste 80 rokov po tom, ako z pražských Manín odišla do Hamburgu posledná loď s rekvírovanými zvonmi.

„Samotný zvon vyjde na osem až deväť miliónov korún (zhruba 323 600 – 364 000 eur), celkové náklady sa pohybujú na úrovni 12 miliónov Kč (približne 485 300 eur). Všetko sme vybrali cez verejnú zbierku. Zvon darujeme hlavnému mestu Praha,“ povedal Ondřej Boháč, predseda spolku Sanctus Castulus

debata chyba
Viac na túto tému: #zvon #zvony