Muž sa chcel zohriať, zničil pritom unikátne dielo Bořka Šípka

V Česku sa stala kuriózna udalosť, následkom ktorej došlo k poškodeniu dverí zo zdobeného skla nachádzajúcich sa v reštaurácii v areáli lindavských sklární Ajeto. Muž v noci zapálil kôš vedľa sklenených výplní, ktoré kvôli tomu popraskali. Ide pritom o dielo významného umelca Bořka Šípka.

16.06.2022 16:09
Sklenené dvere Foto:
Takto vyzerali vzácne dvere predtým, ako ich zničili plamene.
debata (2)

Ten bol hlavným architektom správy Pražského hradu počas obdobia vlády Václava Havla, jeho diela sa nachádzajú v mnohých svetových galériách, ale aj v súkromných zbierkach osobností, akými sú Mick Jagger, Bob Dylan či Karl Lagerfeld. Navrhol tiež sošku Ceny Thálie. Sklárne Ajeto sú navyše známe tým, že vyrábajú sošky pre víťazov prestížnej cyklistickej súťaže Tour de France.

„Niekedy okolo jedenástej hodiny večer prišiel nejaký tulák, ktorý sa potuloval za zadnou časťou reštaurácie, zapaľoval sviečky a nakoniec prišiel ku košu. Niečo v ňom najskôr hľadal a k tomu si svietil nejakým zapaľovačom. A koš sa mu zrazu vznietil. V eufórii, že sa ohreje, začal prikladať. Kôš bohužiaľ stál blízko dverí,“ priblížil David Ševčík, riaditeľ sklárne Ajeto, ktorá je súčasťou sklárskej skupiny Lasvit.

Plamene dosahovali výšku až dva metre. „Popraskané sklá sú bohužiaľ znehodnotené. Boli na nich prilepené rôzne sklenené odliatky, ktoré Bořek navrhol,“ doplnil Ševčík.

Krištáľové údolie Čítajte viac Vitajte v Krištáľovom údolí. Pozrite sa, ako vznikajú sklenené skvosty

Oprava takého unikátneho diela nebude podľa riaditeľa sklární vôbec lacná. „Aby sme ich mohli vyrobiť znovu, tak len rámy budú stáť 200-tisíc korún. Sklá spoločne s komponentmi, ktoré budeme musieť tiež vyrobiť znova, budú stáť asi 300-tisíc korún, takže sme na nejakom polmilióne. Ale už to bude replika, umelecká hodnota originálu sa dá ťažko vyčísliť. Bořek tieto veci bežne nerobil, toto konkrétne navrhol pre túto reštauráciu.“

Muž, ktorý celý incident spôsobil, pravdepodobne nemal zlé úmysly. „Podľa mňa to nebol zlodej. Niekde prespal a na druhý deň skoro ráno sa dokonca dostal do sklárne a našej kantíny, kde zjedol brusičom jedlo z chladničky. Ale nič neukradol. Podľa mňa bol na drogách. V nedeľu sa potom vrátil do reštaurácie a objednal si polievku a pivo, ale to už sme vedeli, čo urobil, a tak sme naňho zavolali políciu,“ uviedol Ševčík.

Ak by polícia mužovi dokázala úmysel, mohol by byť odsúdený na jeden až šesť rokov vo väzení.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #sklo #Bořek Šípek #Ajeto