Víťazstvo v hlasovaní za obnovu svojej pamiatky vybojovali v Kolárove

Takmer 25-tisíc Slovákov a Sloveniek poslalo svoj hlas v rámci iniciatívy Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu historického dedičstva na našom území. Víťaznou pamiatkou sa stal unikátny lodný mlyn v Kolárove. Vďaka podpore ľudí vo verejnom hlasovaní a grantu od Nadácie VÚB vo výške 30-tisíc eur sa tak zachováva pre ďalšie generácie jediná technická pamiatka tohto druhu na Slovensku.

18.06.2022 16:00
Lodný mlyn v Kolárove Foto:
Lodný mlyn v Kolárove získal grant 30-tisíc eur.
debata (2)

Súťaž prebiehala medzi 9 historickými objektami a dielami, ktoré vybrala porota expertov spomedzi vyše 200 tento rok nominovaných pamiatok naprieč celým Slovenskom. Obyvatelia jednotlivých regiónov aj ďalší priaznivci mohli podporiť svojím hlasom niektorú z nich medzi 1. a 15. júnom.

O šírenie povedomia sa v tejto fáze postarali aj ich samotní správcovia či neziskové organizácie, ktoré za ich obnovu bojujú dlhodobo. Z tohto hľadiska vynaložené úsilie zúročia zástupcovia Spolku Vodný mlyn v Kolárove.

Vzácna pamiatka dreveného lodného mlynu, ktorá sa nachádza v lužných lesoch južného Slovenska, získala vyše 9-tisíc hlasov a právom jej patrí prvenstvo.

Lodné, teda plávajúce mlyny boli v minulosti na území Žitného ostrova vcelku rozšírené. Na mletie využívali prúd vody a oproti pevne stojacim mlynom mali veľkú výhodu. Ak bolo v rieke málo vody a pri brehu nemala potrebnú silu, mlyn mohol zaplávať do stredu toku, kde bol prúd dostatočný. Lodné mlyny pracovali od mája do októbra a na jeseň sa vyťahovali na breh, aby prezimovali.

Po 2. svetovej vojne sa plávajúce mlyny z našich riek vytratili. Jedinou pripomienkou na tento život mlynárov ostala funkčná replika zo 70-tych rokov minulého storočia. Tá má svoj základ v lodnom mlyne z Radvane nad Dunajom, ktorý nenávratne zhorel v roku 1945.

Unikátna technická pamiatka lodného mlyna, dokumentujúca osobitný spôsob využívania vodnej energie pre pohon mlynských zariadení, sa nachádza v lokalite polostrova, ohraničeného tokmi Malého Dunaja a Váhu z jednej strany a mŕtveho ramena Malého Dunaja zo strany druhej.

Mechanizmus lodného mlyna. Foto: Nadácia VÚB
Lodný mlyn v Kolárove Mechanizmus lodného mlyna.

Konštrukcie mlyna nesú dva veľké člny prepojené lávkami, medzi ktorými je mlynské koleso s lopatkami zachytávajúcimi čo najširší prúd vody. Prístup do objektu, ktorý dnes funguje ako múzeum vodného mlynárstva, zabezpečuje drevený krytý most.

„Ničivé búrky pred pár dokmi poškodili srdce mlyna – koleso, ktoré je dominantou našej národnej kultúrnej pamiatky. Boli sme nútení ho demontovať, pretože zničený nosný hriadeľ kolesa ohrozoval statiku a bezpečnosť celého plávajúceho zariadenia. Rok a pol sme boli bez tejto kľúčovej súčasti, robíme však všetko preto, aby bol mlyn pre návštevníkov prístupný kompletne,“ hovorí predseda Spolku Vodný mlyn Kolárovo Ľubomír Augustín a pokračuje:

„Sme veľmi radi, že sme boli vybraní medzi finalistov súťaže Nadácie VÚB. Oslovili sme ľudí z mesta aj okolitých obcí a vďaka ich podpore sa podarilo získať financie na dokončenie opráv. Je skvelé, že ľudia z blízkeho aj širšieho okolia považujú náš mlyn za dominantu tohto regiónu.“

Odborné práce na obnove lodného mlynu v Kolárove, ktoré zafinancuje Nadácia VÚB grantom vo výške 30-tisíc eur, budú prebiehať v druhej polovici tohto roka. V pláne je v prvom rade zrekonštruovať celé mlynské koleso. Vzhľadom na to, že ide o objekt umiestnený po celý čas na vode, ktorá urýchľuje degradáciu dreva, ošetrené budú aj bočnice lode. Tie dostanú špeciálny náter a údržbu, ktorú táto pamiatka nevyhnutne potrebuje.

Lodný mlyn v Kolárove. Foto: Nadácia VÚB
Lodný mlyn v Kolárove Lodný mlyn v Kolárove.

„Program osvety a záchrany historických pamiatok na území Slovenska patrí medzi najdlhšie realizované aktivity našej nadácie. Vzácne diela, ktoré sa nachádzajú častokrát aj na nečakaných miestach, prekonali po celé stáročia nielen meniace sa ročné obdobia, ale aj spoločenské režimy a zásahy človeka. Cítime, že je našou úlohou starať sa aj v aktuálnom, neľahkom kontexte doby o to, aby boli tieto pamätníky našej kultúry a histórie zachované pre ďalšie generácie,“ hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva:

„Opäť nás povzbudila aj spätná väzba od tisícov ľudí, ktorým na pamiatkach záleží a ktorí to vyjadrili v hlasovaní. Sme radi, že náš grant tentokrát poslúži na obnovu historického lodného mlynu, aký nemá na Slovensku obdobu.“

Nadácia VÚB pomohla v minulosti cez hlasovaciu súťaž Poklady Slovenska obnoviť napríklad vitráže v Spišskej Kapitule, renesančnú zvonicu v podtatranskej obci Vrbov, dielo Majstra Pavla z Levoče, Leopoldovu bránu v Komárne, barokový organ v Španej Doline, historicky významný objekt Bajčiovskej veže v Oravskej Porube, vzácne stredoveké fresky v kostole sv. Žofie v Dúbravici pri Banskej Bystrici a tiež na hrade Uhrovec v okrese Bánovce nad Bebravou či barokovú kazateľnicu v kostole sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #Poklady Slovenska #historické dedičstvo