V Múzeu slovenskej dediny predstavia jánske zvyky a tradície

Jánske zvyky a tradície môžu spoznať návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine v sobotu (25. 6.) na podujatí Na svätého Jána. Podľa kultúrno-propagačnej manažérky SNM v Martine Mileny Kiripolskej sa uskutoční v netradičnom čase od 18.00 až do 23.00 h.

22.06.2022 17:00
Múzeum slovenskej dediny v Martine Foto:
Múzeum slovenskej dediny v Martine.
debata

Doplnila, že jánske tradície predstavia folklórne súbory (FS) Turiec a Lysec. „Ako využiť svätojánsku mágiu, napovie návštevníkom Folklórna skupina Kýčera z Ochodnice. Po zotmení o 21.30 h zapália členovia FS Lysec a Turiec vatru. Nezabudnuteľnú atmosféru vyčarí speváčka Ildikó Kali s tajomnou hudbou gitaristu Petra Luhu na koncerte, ktorý sa začne o 22.00 h,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM.

Na nočných prehliadkach múzea s tematikou jánskych zvykov sa návštevníci dozvedia o pôsobení magických síl alebo bytostí, ktoré mali počas jánskeho večera väčšiu silu.

„Pre deti aj dospelých bude prichystané čítanie strašidelných príbehov o nadprirodzených bytostiach, ktoré možno stretnú aj počas podujatia. Veľa povier o svätojánskej noci sa vzťahovalo k pokladom, ku ktorým sa práve v túto noc dalo dostať najľahšie. Návštevníci budú môcť pomocou riešenia rôznych hádaniek hľadať poklady, ktoré ukrýva naše múzeum,“ priblížila Kiripolská.

„Byliny nazbierané počas svätojánskej noci majú vraj mimoriadnu silu – liečivú aj magickú. Preto sa spolu s bylinkárkou Ivkou môžu návštevníci vydať hľadať a spoznávať bylinky, ktoré rastú v areáli. Odporúčame im, aby si so sebou priniesli baterku alebo iný zdroj svetla,“ upozornila kultúrno-propagačná manažérka SNM s tým, že vstup do areálu bude len do 22.00 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum slovenskej dediny #Na svätého Jána