Vyhlásenie za pamätihodnosť pred zbúraním neochráni. Príkladom je Istropolis, Kablo či Stein

Najcennejšie súčasti kultúrneho dedičstva sú už väčšinou vyhlásené za národné kultúrne pamiatky a chráni ich štát. Obce a mestá majú okrem toho zo zákona možnosť vytvoriť si vlastnú evidenciu tzv. pamätihodností. Napríklad Bratislava má na svojom zozname až 606 objektov. V skutočnosti však taký zápis nijakú ochranu nezabezpečí. Ak chcú developeri na mieste pamätihodnosti stavať, pokojne ju zbúrajú.

27.06.2022 06:00
Kablo Foto: ,
Odpočítavanie posledných sekúnd pred demoláciou starej budovy Kabla v roku 2007 v Bratislave.
debata (3)

Po príklady netreba chodiť ďaleko. V marci 2021 zapísali do celomestského zoznamu pamätihodností Bratislavy ďalších 21 objektov, medzi ktorými bola i budova bývalého Domu odborov (Istropolisu) na Trnavskom mýte. Neprešiel však ani rok a do „pamätihodnosti“ sa zahryzli bagre. Nič nezmohli ani protesty viacerých organizácií, architektov či kultúrnej obce. Dnes už z Istropolisu zostali len ruiny.

Na snímke z dronu búranie Domu odborov... Foto: TASR, Michal Svítok
Dom odborov Istropolis Na snímke z dronu búranie Domu odborov (Istropolis) na Trnavskom mýte v Bratislave 28. marca 2022.

Pamätihodnosti nemajú také postavenie ako pamiatky, neevidujú ich v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR, takže ich nechránia ani pamiatkari. Spisovanie zoznamov pamätihodností zákon síce pripúšťa, ale je to len formalita, ochrana „na papieri“. S otázkou, aký to má teda význam, sa Pravda preto obrátila na Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave, ktorý takú evidenciu robí.

Poliklinika Tehelná Čítajte viac Do mestského zoznamu pamätihodností v Bratislave pribudlo 11 objektov

„Pamätihodnosť môže mať iba taký štatút a právne postavenie, ktoré jej určil zákon – v tomto prípade pamiatkový zákon č. 49/2002 Z. z. v paragrafe 14. Obec si v tomto smere nemôže diktovať, lebo nesmie ísť nad rámec zákona. Preto má štatút pamätihodnosti len deklaratívnu funkciu a vyjadruje hodnotový postoj, ktorý má obec,“ vysvetlil dlhoročný riaditeľ ústavu Ivo Štassel.

Požiar v Gumone v roku 2008.
Demolácia starej budovy Kabla 25. novembra 2007...
+10Pozostatky starej budovy Kabla po jej demolácii...

Ako spresnil, zoznam pamätihodností v Bratislave sa dopĺňa raz do roka, pričom počet nových položiek nie je určený. V poslednom období ich pribúdalo asi 20 ročne, tohto roku ich bolo jedenásť.

nedostavaný mrakodrap, Šancova ulica Čítajte viac Pamiatkari - úradníci alebo ochranári?

Teraz v júni na zoznam pripísali napríklad Polikliniku Tehelná, objekt vinárne Bakchus vo Vajnoroch, komín bývalej čokoládovej továrne P. Mojsoviča, slnečné hodiny v Petržalke, umelecké dielo UFO v Podunajských Biskupiciach, plastiku Dedinská svadba v Ružinove či súbor značenia protileteckých krytov šípkami.

Demolácia starej budovy Kabla 25. novembra 2007... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Kablo Demolácia starej budovy Kabla 25. novembra 2007 na Továrenskej ulici v Bratislave.

„Prvotný výber robia naši pracovníci, ktorí sa v tejto problematike pohybujú už desaťročia a majú obrovský prehľad. Výber sa robí na základe dvoch kritérií – posúdenie významu položky pre hlavné mesto a posúdenie jedinečnosti položky v rámci danej skupiny,“ opísal Štassel s tým, že prijímajú aj podnety od jednotlivcov, mestských častí alebo inštitúcií.

Štefan Holčík Čítajte viac Štefan Holčík: Na Istropolis zabudneme ako na PKO

Pripravený materiál predkladajú primátorovi a neskôr kultúrnej komisii mestského zastupiteľstva. Nakoniec nasleduje schvaľovací proces v mestskej rade a v mestskom zastupiteľstve. Po schválení materiál ústav zverejní na svojej webstránke.

Podľa Štassela sa zatiaľ so žiadnou inou pamätihodnosťou nestalo to, čo s Istropolisom. „Naopak, športovú halu na Pasienkoch sa pred pár rokmi podarilo zachrániť len na základe zásadového postoja mestskej časti Nové Mesto, ktorá vyrokovala s investorom, že sa pamätihodnosť búrať nebude,“ pripomenul.

Keď v Bratislave pred rokmi developeri napriek odporu verejnosti a odborníkov búrali viaceré významné priemyselné objekty (Tabakovú továreň, Danubius Elektrik, Kablovku, Gumonku či Pivovar Stein), pamiatari vyhlasovali, že aj samospráva má prostriedky na to, aby ich mohla chrániť, a to ako pamätihodnosti. Niektoré mestské časti však už vtedy upozornili, že vyhlásenie za pamätihodnosť nemá v skutočnosti žiadnu právnu silu.

MK SR, ministerstvo kultury Čítajte viac Na šéfa pamiatkarov sú dvaja kandidáti

„Pamiatkový zákon ochranu pamätihodností nerieši, a preto s tým obce nemôžu nič robiť. Pri aktualizáciach pamiatkového zákona sme dávali v tomto smere vždy podnety, ale ministerstvo kultúry nemá snahu tento stav zmeniť. A v zákone o obecnom zriadení sa pojem pamätihodnosť vôbec nevyskytuje, takže ani z tohto smeru obec nič nezmôže,“ zdôraznil Štassel.

Kým sa teda z pamätihodnosti nestane národná kultúrna pamiatka nemá ani reálnu ochranu.

Čo tvorí zoznam pamätihodností
Nehnuteľné veci (budovy, objekty miestneho významu, napríklad pamätné tabule, pomníky, rodné domy, hroby významných osobností, sochy, sakrálne objekty a pod.)
Hnuteľné veci (sochy v interiéri, erby, pečatidlá, obecné kroniky, listiny, predmety cechov a obecných spolkov, športové trofeje, predmety z pamätných izieb – kroje, nástroje, nábytok a pod.)
Kombinované diela prírody a človeka (pútnické miesta, kalvárie, pramene s liečivou vodou, besiedky v lesoch, prírodné výtvory, ktorých okolie upravil človek)
Nehmotné pamätihodnosti (pamätný deň založenia obce, historické udalosti, pôvodné názvy ulíc, katastrálne názvy, pamätné dni viažuce sa k významným udalostiam či osobnostiam z obce)
 

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #pamiatky #Kultúrne dedičstvo Slovenska #Pamiatkári #pamätihodnosti