Stopár priblíži tajomstvá medvedieho sveta

V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici amatérsky stopár medveďov Peter Mydliar porozpráva v utorok 12. júla o vlastných zážitkoch z pátrania po pobytových znakoch medveďov na Liptove.

12.07.2022 08:00
Medveď Foto: ,
Medvede v slovenských lesoch sú predmetom sporov medzi poľovníkmi a ochranármi.
debata

S mapovaním medvedej aktivity začal zhruba v druhej polovici roka 2018, odkedy postupne získaval poznatky o medveďoch hlavne pomocou toho, čo sám videl v prírode. Cenné boli pre neho i poznatky ľudí, ktorí prírodu navštevujú často, ako ochranárov, poľovníkov či lesníkov.

„V súvislosti s opakovanými prípadmi stretov človeka s medveďom, ku ktorým dochádza čoraz častejšie v intravilánoch miest a obcí v rôznych oblastiach na Slovensku, sme sa rozhodli do nášho cyklu prednášok o prírode zaradiť túto vysoko aktuálnu tému. Okrem rozprávania sa bude týkať aj rád, čo robiť, keď stretnete na prechádzke v lese medveďa. Peter Mydliar svoje zážitky sprostredkuje aj prostredníctvom záberov zvierat z fotopascí. Veríme, že téma bude pre návštevníkov obohacujúca a poučná,“ doplnila Lucia Hrčková, múzejná pedagogička SSM.

Medveď Čítajte viac ŠOP nepotvrdila výskyt medveďa hnedého pri Svätom Jure

Medveď zaujíma Mydliara aj z historického hľadiska. „Koľko ich bolo na našom území pred niekoľkými storočiami, aký bol vzťah ľudí k nim v priebehu ľudskej histórie v rôznych časových obdobiach. V neposlednom rade ma zaujíma i spolužitie medveďa a človeka v bežnom živote, keďže je dôležité, aby to bol vzťah založený na rovnováhe,“ dodal Mydliar.

Z medzinárodného pohľadu je medveď vzácny a vyhynutím ohrozený živočích, a preto je v legislatíve Európskej únie zaradený medzi prísne chránené druhy. Chráni ho aj Bernská konvencia. Na Slovensku je medveď zaradený medzi chránené druhy živočíchov so stanovenou vysokou spoločenskou hodnotou.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #medveď #stopár #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici #Tihányiovský kaštieľ