V Múzeu kysuckej dediny pripravia vlakovú lúpež aj zbojnícke špeciality

Vlakovú lúpež v skanzene môžu zažiť už v nedeľu (17. júla) návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke. Podľa hovorkyne Kysuckého múzea v Čadci Miroslavy Jančulovej pre nich pripravili v spolupráci s folklórnym súborom Drevár z Krásna nad Kysucou aj folklórne vystúpenia so zbojníckou tematikou.

15.07.2022 10:00
vychylovka Foto: ,
Skanzen Vychylovka
debata

Ako doplnila, od 10. do 16. h predstavia v skanzene prácu remeselníkov aj kuchyňu starých materí. Návštevníkom ponúknu kapustniaky, zbojnícku hrachovú polievku, zbojnícky oškvarkový dukát a od 13.15 h folklórne vystúpenia.

Tradícia zbojníctva v slovensko-poľskom pohraničí siaha podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka až do stredovekých čias.

„Byť zbojníkom v severozápadnom Uhorsku bolo výhodné najmä vďaka blízkosti pohraničného pásma. Zbojníci mohli v závislosti od hroziaceho nebezpečenstva dolapenia rýchlo prechádzať z jednej krajiny do druhej. Kooperácia cezhraničných obcí pri chytaní zbojníkov nebola príliš rozšírená, takže hrozba upadnutia do väzenských okov sa vďaka vhodnému geografickému položeniu znižovala,“ uviedol Liščák.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kysuce #skanzen Vychylovka #zbojníci #Kysucké múzeum