Ako doplnila, od 10. do 16. h predstavia v skanzene prácu remeselníkov aj kuchyňu starých materí. Návštevníkom ponúknu kapustniaky, zbojnícku hrachovú polievku, zbojnícky oškvarkový dukát a od 13.15 h folklórne vystúpenia.
Tradícia zbojníctva v slovensko-poľskom pohraničí siaha podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka až do stredovekých čias.
„Byť zbojníkom v severozápadnom Uhorsku bolo výhodné najmä vďaka blízkosti pohraničného pásma. Zbojníci mohli v závislosti od hroziaceho nebezpečenstva dolapenia rýchlo prechádzať z jednej krajiny do druhej. Kooperácia cezhraničných obcí pri chytaní zbojníkov nebola príliš rozšírená, takže hrozba upadnutia do väzenských okov sa vďaka vhodnému geografickému položeniu znižovala,“ uviedol Liščák.