Slovenská asociácia novinárov odmieta plánované zrušenie Literárneho fondu

Slovenská asociácia novinárov (SAN) odmieta plán ministerstva kultúry na zrušenie Literárneho fondu (LF) a jeho nahradenie Komorou profesionálnych umelcov a iných profesionálov.

15.07.2022 12:00
debata

Nesúhlas deklarovali účastníci na mimoriadnom sneme SAN 24. júna 2022. Zrušenie fondu považujú za škodlivé pre členov novinárskej obce. Uvádza to v tlačovej správe predseda SAN Štefan Dlugolinský.

SAN by zrušenie LF považovala za veľký politický zásah, ktorý prirovnáva k štátnym zásahom pred rokom 1989. Asociácia zároveň pripomína, že na rokovania s rezortom kultúry dosiaľ neprizvali relevantné organizácie, ktorých by sa zrušenie LF priamo dotklo.

SAN podporuje zachovanie fondov, nielen literárneho, ale aj hudobného a výtvarného, keďže rušenie funkčných inštitúcií považuje za kontraproduktívne. Nová komora by podľa nej nedokázala pokryť podpornú činnosť fondov.

Literárny fond, ocenenia Čítajte viac Novela o umeleckých fondoch zabíja Literárny fond

Návrh zákona podľa asociácie obsahuje vágne prísľuby, chýba v ňom sociálna podpora a medzi podporovanými nie sú vedeckí pracovníci. Okrem toho by sa neorganizovaní tvorcovia nemohli uchádzať o podporu komory, autori slovesných diel by prišli o zdroj podpory a zasiahnutá by bola aj viaczdrojovosť financovania ich aktivít.

Navrhované financovanie komory považuje asociácia za nedostatočné. Zmenou by zanikli mnohé formy podpornej činnosti fondu a ohrozená by bola aj tradícia oceňovania rôznych literárnych diel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Literárny fond #kultúrna politika #Slovenská asociácia novinárov