Rímska veslica bude kotviť na slovenskom toku Dunaja. Takto vyzerá starodávna loď

Rieka Dunaj po stáročiach ožila ako hranica Rímskej ríše. Plne funkčná replika rímskej lode zavíta počas svojej dva a pol mesačnej plavby z Nemecka k Čiernemu moru aj na Slovensko. Loď nesie meno Danuvina Alacris, čo v preklade znamená Živý Dunaj. Bola vybudovaná výlučne s použitím dobových materiálov a postupov v rámci medzinárodného projektu Interreg Living Danube Limes. Do Bratislavy pripláva 5. augusta popoludní približne o 16. h.

02.08.2022 09:00
Rímska veslica
Loď má meno Danuvina Alacris, čo v preklade znamená Živý Dunaj. Bola vybudovaná výlučne s použitím dobových materiálov a postupov.
debata

Rímska veslica bude na slovenskom toku Dunaja kotviť v Bratislave a v Iži. Ľudia budú mať príležitosť obzrieť si Danuvinu Alacris zblízka, spoznať jej príbeh a nazrieť do života Rimanov na našom území.

Unikátny pohľad na blížiacu sa Danuvinu Alacris sa naskytne v piatok z Hradu Devín, kde budú popoludní prebiehať prehliadky s lektorským výkladom. O historickú atmosféru sa postará aj Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel Tostabur. Z Devína veslica odpláva v sprievode slovenských vodákov do Karloveského ramena k plávajúcej lodenici Liptov FTVŠ UK.

Rímska veslica
Staviteľom lode je profesor Boris Dreyer.
+3Detail vnútra lode.

Práve v Karloveskej zátoke pri lodenici Tatran bude v sobotu 6. augusta od 12. do 16. h Danuvina Alacris predstavená verejnosti. Návštevníci sa dozvedia množstvo zaujímavostí o rímskom kultúrnom dedičstve na Slovensku, o novinkách v jeho výskume a prostredníctvom virtuálnej reality sa prenesú k legionárom z rímskeho tábora Kelemantia v Iži pri Komárne. Nebudú chýbať ani živí rímski legionári z OZ S.C.E.A.R..

Podvečer sa veslica opäť vydá na plavbu po Dunaji smerom k zdrži Hrušov. Medzi Mostom SNP a Prístavným mostom sa k plavbe veslice pripoja plavci z občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede.

Stratégii Rimanov chrániť hranice ríše vďačí Slovensko za unikátne miesta, ktoré boli 30. júla 2021 po dlhoročnom úsilí zapísané do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO – Rímsky vojenský tábor (kastel) Gerulata v Bratislave – Rusovciach a Rímsky vojenský tábor (kastel) v Iži. Oba tábory dokazujú dlhodobú, približne 400 ročnú prítomnosť Rimanov na území dnešného Slovenska a medzinárodná posádka Danuviny Alacris ich na svojej plavbe určite neobíde.

Veslica bude od 6. do 8. augusta kotviť v Čunove pri Danubiana Meulensteen Art Museum. Jej posádka strávi nedeľné dopoludnie v Rusovciach, kde im o 10. h otvorí brány Múzeum mesta Bratislavy Antická Gerulata. Doplní ju komentovaná prehliadka a o príchuť antického Ríma sa postará združenie Tostabur a slobodný šermiarsky majster Peter Koza.

archeologické múzeum Čítajte viac Rimanov priblíži výstava aj cyklochodník

Z Čunova bude loď 8. augusta prevezená do Gabčíkova, odkiaľ popláva na Rímske slávnosti v Iži. Program v Iži začne 9. augusta o 14. h lektorskými prehliadkami archeologického náleziska a regionálneho múzea. Rímsky vojenský tábor si návštevníci budú môcť pozrieť aj vo virtuálnej realite. Priamo na lokalite Leányvár – Dievčí hrad sa bude prostredníctvom moderných technológií cestovať v čase. S príchodom Danuviny Alacris a prostredníctvom vystúpení Tovarišstva starých bojových umení a remesiel Tostabur doslova pod heslom Chlieb a hry naplno ožije staroveký Rím.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Gabčíkovo #Čunovo #Gerulata #Rimania a Slovensko