Marek Ormandík už štvrté leto ilustruje Danteho dielo na mieste činu

Výtvarník Marek Ormandík začal leto horúčkovitou výstavnou činnosťou, keď v máji v Galérii mesta Bratislava sprístupnil cyklus 60 plátien Svätí za dedinou. Výstavu ukončil projektom Pochod - išlo o 45 metrov širokú nástennú maľbu.

13.07.2012 05:00
Marek Ormandík Foto:
Marek Ormandík
debata

"Popritom som v galantskej 4D Gallery dokončieval nadrozmernú maľovanú sochu pre letnú expozíciu v centre Bratislavy. Takže úmorné cestovanie na vlastnú vernisáž do Šibeniku bol môj zaslúžený oddych.

Dosť na tom, že keď som sa konečne vymanil zo svojich aktivít a ledva sa stihol potešiť z posledného predstavenia divadelnej sezóny v SND (Stratiť ruku v Spokane), nastala mnou neobľúbená letná divadelná ničota. Podobne som sa minul aj s festivalom Viva musica, našťastie som vedel, že ma ešte čaká more hudby na Pohode, predovšetkým zimomriavkový koncert Hrana.

Galerijné resty som už začiatkom júla začal splácať v SNG. Nechal som na seba pôsobiť nádherné maľby na výstave Moderna od tých istých slovenských klasikov, ktorí sa o poschodie nižšie (Prerušená pieseň) trápia s „úlitbami“ socialistickým bohom. Silný zážitok. Bizarný dojem z Benkových „votívnych“ malieb umocňoval aj barokový hudobný sprievod od Solamente naturali, trénujúcich pri výťahoch.

V letných horúčavách na mňa osviežujúco pôsobilo Mladé európske umenie v GMB a tiež trochu staršie svetové umenie – Appel, Francis, Alechinsky, Jenkins, Christo a spol. – prezentované v rámci Meulensteenovej zbierky v Danubiane. Veľmi sa teším, že si už konečne môžem nájsť čas pozrieť výstavu Cecily Brown, kúsok od Bratislavy, v neďalekom Klosterneuburgu.

A potom pocestujem za kultúrou ešte ďalej, do Toskánska. Už štvrtý rok tam ilustrujem Danteho Očistec. Na mieste činu. A kultúrne sa dobíjam.

Ale aj Bratislava má niečo špeciálne! Kompetentní vymysleli pre deti netradičný kultúrno-zábavný objekt. Pri Bibiane vyrástol obrovský nafukovací skákací hrad v tvare synagógy. Už aby ho sprevádzkovali."

debata chyba