Ľubica Somolayová: Oplatí sa stihnúť viedenskú výstavu Gustava Klimta

Poetka a literárna historička Ľubica Somolayová v lete okrem načerpávania slnka dokončuje aj pracovné úlohy. ,,Práve preto si moje ponory do literatúry 19. storočia s nadšením vykompenzujem prudkými nádychmi súčasného diania. Možno aj preto sa pre mňa leto začalo nezvyčajne veľkou dávkou filmových noviniek na festivale v Karlových Varoch.

14.07.2012 07:00
37 Lubica Somolayova 2X Foto:
Ľubica Somolayová
debata

Zo všetkých vízií a interpretácií dnešného sveta by som vypichla dva zásadné, hoci diametrálne odlišné filmy, ktoré majú potenciál zasiahnuť a nadobro poznačiť predstavy o možnostiach filmu. Prvým z nich je skľučujúco vecná, ale zároveň nesentimentálne lyrická snímka o rasizme sympatického maďarského režiséra Benca Friegaufa To je len vietor. A druhým maniakálne intenzívny počin Leosa Caraxa, šialený, brutálny a zároveň nostalgický film Holy Motors.

Nádherný zážitok mám aj z pražského koncertu závratne energického Bruca Springsteena. V najbližších týždňoch sa určite pôjdem inšpirovať knihami objektami na výstavu Jiný papír, jiná kniha do Artotéky, pozriem si zbierku sorely Prerušená pieseň v SNG a zvukovo-obrazové, a dokonca vraj aj čuchovo-dotykové synetézie Petra Machajdíka Waters and Cages v Galérii mesta Bratislavy. Určite by sa oplatilo stihnúť viedenskú výstavu Gustava Klimta.

Pokiaľ ide o čisto voľnočasové čitateľské plány, ktoré nijako nepodmieňujú moje pracovné povinnosti, knihy na to najbližšie obdobie už mám pripravené v zásobe. Zhodou okolností sa všetky týkajú problematiky mesta, urbanizmu a meštiactva. Dve z nich sú českej proveniencie: Kapitoly z dějin evropského města Marie Homerovej a preklad Měšťanská morálka Marie Ossowskej. Konečne by som si chcela prečítať Stratené mesto o osudoch bratislavského Podhradia od Eduarda Nižňanského, Ivana Bútoru a kol., z vydavateľskej dielne Alberta Marenčina."

debata chyba