Prečo je český a slovenský pavilón v Benátkach stále zatvorený?

Pavilón slávnostne otvorili ako Československý pri príležitosti XV. benátskeho bienále v roku 1926. Je umiestnený na prestížnom mieste, ale od havárie v roku 2019 nefunguje. Slovenská národná galéria odpovedá na otázky verejnosti.

08.08.2022 16:00
benátky Foto:
Pavilón Slovenskej republiky a Českej republiky v Benátkach.
debata

Aký je vlastne technický stav pavilónu?

Pavilón bol ako Československý dokončený a slávnostne otvorený pri príležitosti XV. benátskeho bienále v roku 1926. Je umiestnený na prestížnom mieste – jednej z dvoch hlavných os parku Giardini. Je to jednoduchá stavba obdĺžneho pôdorysu s centrálnou výstavnou sálou. Priečelie má portikus z červeného mramoru a je v ňom zasadená mohutná medená brána s rondokubistickým dekorom. Dodnes je na budove ponechaný jednoduchý plastický nápis Cecoslovacchia.

Pavilón Českej a Slovenskej republiky na... Foto: Ben Markel
Pavilón Českej a Slovenskej republiky Bielále Benátky Pavilón Českej a Slovenskej republiky na benátskom bienále vznikol v roku 1926 ako Československý. Na snímke vstup s pôvodným nápisom.

Architektom pavilónu je modernista Otakar Novotný (1880 – 1959). Počas svojej takmer storočnej existencie pavilón neprešiel žiadnou technickou rekonštrukciou, preto bolo stále náročnejšie získať revíznu správu k jeho prevádzke. Havária a rozbitie svetlíkov boli príležitosťou začať s dlho odkladanou, no nevyhnutnou a komplexnou rekonštrukciou. Bolo to možné aj vďaka tomu, že sa našla vôľa a finančné krytie na oboch ministerstvách.

Ako pokračujú práce na oprave pavilónu?

Momentálne je zadané spracovanie projektovej dokumentácie, ktoré má v referáte talianske štúdio CandC architettura ingegneria srls. Vychádzajú z architektonickej štúdie, ktorú Národní galerie Praha zadala ateliéru MCA (doc. Ing. arch. Pavla Melková, Ph.D.; doc. Ing. arch. Miroslav Cikán). Autori tejto štúdie majú za sebou úspešnú rekonštrukciu budovy Mánesa, v rámci ktorej zaujali riešením dobového svetlíku. SNG aktuálne pracuje s odhadom, ktorý sa odvíja od maximálnych lehôt na vydanie povolení stavebných prác, čo predstavuje rok 2025.

Benátky bienále umenia Piazza Ucraina Čítajte viac Bienále - vrecia s pieskom ako pripomienka vojny

Prečo to trvá tak dlho?

Vedenie Benátskeho bienále rozhodlo, že počas trvania výstav nemôžu prebiehať v areáli Giardini di Castello žiadne stavebné práce, čo predstavuje problém, keďže aj Bienále architektúry už trvá rovnako dlho ako výtvarné, t. j. od mája do novembra. Z toho dôvodu zostáva na samotné stavebné práce veľmi málo času. Trvanie výstavby ovplyvňujú aj lehoty na získanie povolení od talianskych úradov, preto NG Praha vybrala miestneho talianskeho projektanta, aby tieto lehoty skrátila.

Kto má pavilón ČR a SR v Benátkach na starosti?

Pavilón sa delil vo federálnom pomere 1:2, takže Slovensku patrí jeho jedna tretina. Obe krajiny sa oficiálne dohodli, že ho budú používať v pomere 1:1. Preto sa investičné náklady delia v tretinovom pomere, ale náklady na prevádzku v polovičnom. Česko aj Slovensko poverili správou pavilónu svoje národné galérie, ich komunikácia je po dlhých rokoch kolegiálna a operatívna. Momentálne existuje návrh, aby obe galérie po dokončení rekonštrukcie prezentovali spoločný projekt – keďže v roku 2025 bude 99. výročie stavby spoločného pavilónu. Všetky rozhodnutia musia byť prijaté konsenzuálne.

expo Čítajte viac Slovenský pavilón na EXPO: Od vodíka k bryndzi

Prečo SNG nezabezpečí alternatívny výstavný priestor?

SNG nedisponuje ani finančnými prostriedkami, ani poverením zabezpečovať účasť Slovenska inak. Personálne aj finančné kapacity galérie sú celkom vyťažené prípravou nového areálu a sťahovaním všetkých zbierkových fondov. Samozrejme, je možné poveriť iný subjekt.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bienále Benátky