Prínos Slovákov k osídľovaniu Kanady pripomína pamätník Bradlo

Prínos Slovákov k osídľovaniu a vybudovaniu Kanady pripomína pamätník Bradlo v severnom Ontáriu. Predstavuje spomienku na dedinu založenú Slovákmi pred 92 rokmi. Pôvodne chceli pamätník odhaliť pred dvoma rokmi, pre pandémiu sa tak stalo až 30. júla tohto roka.

11.08.2022 10:00
debata

Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí. Na odhalení pamätníka sa zúčastnil slovenský veľvyslanec v Kanade Vít Koziak, kanadská federálna poslankyňa Carol Hughesová, starosta mesta Hearst Roger Sigouin, zástupcovia Univerzity v Hearste a miestneho múzea, rodáci z Bradla, ich potomkovia a ďalší krajania.

Kanadskí predstavitelia vyzdvihli pracovitosť, húževnatosť a vynaliezavosť Slovákov a ich historický prínos v regióne. Veľvyslanec pripomenul, že dnes majú Slováci vlastný demokratický štát, ktorý je členom Európskej únie.

Slovaci na ostrove Ellis Island v roku 1907 Čítajte viac Vláda si spomenula na vysťahovalcov. Budú mať múzeum aj pamätník

„Tento rok oslavujeme 30. výročie Ústavy SR, čoskoro budeme oslavovať aj 30. výročie samostatnosti a rovnaké okrúhle výročie slovensko-kanadských bilaterálnych vzťahov. Tieto vzťahy sú vynikajúce a ich hlboké korene bude navždy pripomínať aj unikátny pamätník Bradlo,“ povedal Koziak.

Bradlo sa nachádza takmer 1 000 kilometrov od hlavného kanadského mesta Ottawa a približne jedenásť kilometrov južne od najbližšieho mesta Hearst. Slováci osadu nazvali Bradlo podľa miesta posledného odpočinku generála Milana Rastislava Štefánika.

Keďže pôda sa ukázala ako málo úrodná, väčšina rodín sa zhruba do roku 1950 odsťahovala za lepšími podmienkami do mesta Hearst a iných miest Kanady. Posledný obyvateľ odišiel z Bradla v roku 1969.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Zahraniční Slováci #Pomník #Kanada #Vysťahovalci