Štát plánuje projekt Európske hlavné mesto kultúry – Trenčín 2026 podporiť sumou 15 miliónov eur

Štátna podpora je plánovaná ako priebežná až do roku 2027.

19.08.2022 13:00
trenčín, trenčiansky hrad Foto:
Trenčiansky hrad.
debata

Na podporu projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Trenčín 2026 by mal štát vyčleniť zo svojho rozpočtu 15 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu na finančné zabezpečenie podujatia, ktorý predložilo Ministerstvo kultúry SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Štátna podpora je plánovaná ako priebežná až do roku 2027. V budúcom roku by mal štát podľa návrhu projekt podporiť sumou 800-tisíc eur. Najväčšia finančná podpora od štátu sa očakáva v roku 2026, keď pre financovanie projektu uvoľní takmer 8,2 milióna eur.

Príjemcom podpory bude nezisková organizácia Kreatívny inštitút Trenčín, ktorý na účely realizácie projektu EHMK 2026 zriadili mesto Trenčín s Trenčianskym samosprávnym krajom. „Prostriedky zo štátneho rozpočtu budú poskytnuté ako dotácia na základe zmluvy o poskytnutí dotácie, v rámci ktorej budú bližšie špecifikované finančné toky, ako aj práva a povinnosti neziskovej organizácie," uviedlo ministerstvo.

Kandidatúru na EHMK 2026 ohlásilo osem slovenských miest, do finálového kola výberu postúpili Trenčín, Nitra a Žilina. Medzinárodná komisia vlani v decembri vybrala za víťaza Trenčín, ktorý bude už druhým slovenským mestom s titulom EHMK, v roku 2013 ho získali Košice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Európske hlavné mesto kultúry