Zreštaurovali 30 vzácnych tlačí z fondu knižnice Podtatranského múzea

V týchto dňoch ukončili reštaurovanie kolekcie 30 vzácnych tlačí z fondu knižnice Podtatranského múzea (PM) v Poprade, vyhlásených za historický knižničný fond.

23.08.2022 15:00
Podtatranské múzeum Poprad Foto: ,
Pohľad na Podtatranské múzeum v Poprade.
debata

Knihovníčka múzea Jana Kušniráková uviedla, že reštaurovaním posledných dvoch titulov v tomto roku zavŕšili prvú etapu projektu, ktorého cieľom bolo prinavrátiť pôvodný stav najvzácnejším historickým knižničným dokumentom.

„Pravidelne sa zapájame do výziev vyhlasovaných Fondom na podporu umenia, kde je zahrnuté aj reštaurovanie a konzervovanie historických knižničných dokumentov a fondov. V roku 2021 sme pripravili projekt reštaurovania dvoch vzácnych tlačí historického knižničného fondu zo 17. storočia a dvoch tlačí slovacikálneho charakteru z našej knižnice,“ priblížila Kušniráková.

Publikácie vo svojom ateliéri zreštauroval Štefan Kocka, s ktorým múzeum dlhoročne spolupracuje.

„V spolupráci s reštaurátormi Petrom Ližbetinom a Martinom Petrincom odviedol skutočne profesionálnu prácu a diela sa môžu opäť využívať na prezentačné aj študijné účely,“ skonštatovala Kušniráková.

Tatry, Poprad, panelák Čítajte viac Podtatranské múzeum sa modernizuje, v novej expozícii pribudnú interaktívne prvky

V projekte na roky 2021 a 2022 zreštaurovali dve diela z oblasti jazykovedy a dve právnické diela, pričom jedno z nich je judaikum, prezentujúce právne predpisy, ktorými sa riadia veriaci židovského vierovyznania.

„V oblasti jazykovedy išlo o učebnicu arabskej gramatiky zo 17. storočia od Thomasa Erpenia a slovacikálne dielo Slovník latinsko-nemecko-maďarsko- slovanský z 19. storočia, ktorý vyšiel v Košiciach a jeho autorom bol Imrich Dunay,“ doplnila Kušniráková.

Ďalším zreštaurovaným slovacikálnym dielom bol právnický spis Corpus Iuris Hungarici od Štefana Vrbovského, ktorý vyšiel v Trnave v 17. storočí a obsahuje súbor právnych predpisov vtedajšieho Uhorska.

Posledným z tohto projektu bolo judaikum Šulchan aruch – Prestretý stôl, konkrétne jeho druhá časť Joreh Deah – Učiteľ poznania od známeho rabína Jozefa Kara. Ten žil v 16. storočí a bol autorom poslednej veľkej kodifikácie židovského práva.

„Toto dielo vyšlo vo Viedni na konci 19. storočia a slúžilo ako učebnica v rabínskej škole v Huncovciach,“ objasnila Kušniráková. Kolekcia PM sa takto skompletizovala a múzeum už pracuje na príprave publikácie, v ktorej týchto 30 zreštaurovaných tlačí predstavia verejnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeum #knihy #knižnica #reštaurovanie #Podtatranské múzeum