Boris Johnson odsúdil "kultúrny vandalizmus" ruských vojakov na Ukrajine

Britský premiér Boris Johnson v piatok odsúdil "kultúrny vandalizmus", ktorý Rusko pácha na Ukrajine. Prisľúbil tiež, že Veľká Británia poskytne finančné prostriedky na prijatie opatrení na ochranu kultúry a zároveň bude naďalej pokračovať v podporovaní Ukrajiny humanitárnou i vojenskou pomocou.

27.08.2022 16:00
debata

Ruské jednotky sa podľa Johnsona snažia vymazať ukrajinskú kultúru na tých územiach, ktoré sú pod ich kontrolou. Uviedol to vo videopríhovore počas Medzinárodného kultúrneho summitu v Edinburghu.

„V priebehu dejín sme videli, čo sa stane, keď sa agresori snažia potlačiť a odstrániť kultúru. Videli sme to v prípade nacistov počas druhej svetovej vojny, Červených Kmérov v Kambodži či Talibanu v Afganistane. A dnes je svet opäť svedkom neospravedlni­teľného aktu kultúrneho vandalizmu, no tentoraz na Ukrajine,“ vyhlásil Johnson.

pomník pamätník SNP vandal Čítajte viac Vo Vranove poškodili pomník SNP, národnú kultúrnu pamiatku

Britský premiér tiež obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina zo „systematického vymazávania všetkých stôp stáročnej ukrajinskej kultúry“ v Ruskom okupovaných oblastiach.

Experti OSN v júni potvrdili, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine úplne alebo čiastočne zničených 152 kultúrnych a historických pamiatok. Patria medzi ne múzeá a pamätníky, kostoly a iné náboženské stavby, knižnice a iné výnimočné budovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kultúrne pamiatky #Ukrajina #Boris Johnson #vojna na Ukrajine