Pamiatka románska rotunda slávi 850 rokov

Obec Dechtice v okrese Trnava si pripomína 850. výročie posvätenia Kostola Všetkých svätých. Na dnes (1. septembra) pripravila slávnosť, ktorá vyzdvihne význam jednej z najstarších stavieb na západnom Slovensku, ktorú verejnosť pozná ako románsku rotundu.

01.09.2022 14:15
Rotunda Dechtice Foto:
Románska rotunda v Dechticiach má už 850 rokov.
debata

Vzácny kostol na miestnom cintoríne, tzv. horný, má vo vlastníctve obec. Ide o románsku, neskôr slohovo upravovanú sakrálnu stavbu z roku 1172.

Do dejín architektúry na Slovensku sa zapísala okrem času svojho vzniku aj zaujímavým stavebným prevedením – kým zvonku vyzerá ako typický kostol s loďou a vežou, podľa interiérovej stavebnej dispozície patrí k stavbám rotundového typu.

Kostolík sa stal slávnym zachovalými monumentálnymi maľbami z prvej polovice 13. storočia až poslednej štvrtiny 14. storočia. Vonkajšok bol pôvodne vyzdobený na Slovensku unikátnymi vodorovnými pásmi z tvarovaných tehál, čo podľa pamiatkarov pochádza z Talianska.

katarínka, ruiny, kostol, Čítajte viac Dechtice ukážu svoje historické skvosty

Pred časom prešla táto národná kultúrna pamiatka zásadnou reštauráciou, čo obci v roku 2015 vynieslo ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Teraz má obec podľa starostu záujem získať grantové prostriedky na opravu strechy, zvonov a je potrebné riešiť aj odvod vody. Priebežne zo severnej strany stavbu dlhodobo podľa odporúčaní odborníkov po odkopaní zeminy vysušujú.

„Oslavy začneme omšou v rotunde, pokračovať budú v kultúrnom dome. Vypočujeme si príhovor reštaurátora Tomáša Kucmana, ktorý na obnove pracoval, a potom je pripravený kultúrny program,“ uviedol starosta obce Karol Zachar.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatka #kultúrna pamiatka #národná kultúrna pamiatka #rotunda #Dechtice