V Skalici otvárajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) 2022 budú i na Slovensku rozvíjať tému "Udržateľnosť v pamiatkach". Súčasťou kampane budú v priebehu septembra stovky podujatí. Otvárací ceremoniál sa dnes (v piatok 2. septembra) premiérovo uskutoční v Skalici.

02.09.2022 06:00
skalica Foto:
Pohľad na Skalicu
debata

Podujatie sa koná v čase, keď si Skalica pripomína 650. výročie povýšenia na slobodné kráľovské mesto. „Významná strategická poloha mesta a potreba posilnenia obrany štátu boli dôvodom, pre ktorý sa uhorský kráľ Ľudovít I. rozhodol zaradiť Skalicu medzi privilegované slobodné kráľovské mestá,“ uviedla vedúca oddelenia marketingu a cestovného ruchu na magistráte Renáta Medňanská.

Návštevníci podujatia budú mať možnosť na námestí vidieť od 16. h vystúpenie súboru historického tanca Reminiscencie a ukážky historického šermu v podaní súboru Hector.

„V sprievodnom programe je pripravený dobový jarmok s ochutnávkami jedál, deti budú môcť navštíviť detský kútik s dobovými hrami, dobové ležovisko a povoziť sa na drevenom kolotoči,“ uviedla Medňanská.

skalica Čítajte viac Skalica má pre turistov vzrušujúcu novinku: Geohru

Pre záujemcov od 12. do 18. h zdarma sprístupnia pamiatky mesta, deň otvorených dverí si pripravilo Záhorské múzeum a pracovisko Štátneho archívu Trnava v Skalici.

„Ako bonus od 16. do 17. h v technickej pamiatke v Mlyne bratov Pilárikových spustia zariadenie mlyna,“ informovala Medňanská.

„DEKD umožňuje vidieť pamiatky, ktoré bežne sprístupnené nie sú, rovnako predstavuje historické a kultúrne dedičstvo aj v inom svetle, ako je verejnosti známe,“ upozornila na dôležitý rozmer podujatia ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Zvýraznila aj samotnú tému DEKD 2022. „Udržateľnosti kultúrneho dedičstva a pamiatok venujeme v rezorte mimoriadnu dôležitosť,“ zdôraznila Milanová.

Poukázala napríklad na zvýšenie alokácie v dotačnom programe Obnovme si svoj dom, odštartovanie nového dotačného projektu obnovy hradov s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít i 254 miliónovú alokáciu v novom programovacom období, ktorá je určená na obnovu pamiatok.

debata chyba
Viac na túto tému: #skalica #kultúra #Dní európskeho kultúrneho dedičstva #KUltúrne Podujatie