V Trnave postavia stredoveký katapult. Nová atrakcia je vysoká päť metrov

Viete, čo je trebuchet? Je to katapult, teda akýsi obrovský prak, ktorý sa v stredoveku používal pri dobývaní opevnených miest. Mal takú silu, že dokázal rozbiť hradné múry, no namiesto kameňov ním niekedy vrhali aj mŕtvoly zvierat či ľudí, aby na obliehané miesta zaniesli rôzne choroby. Repliku tohto zariadenia postavia v sobotu ako novú turistickú atrakciu v centre Trnavy.

08.09.2022 13:00
Katapult 03 Foto:
Na prípravu stredovekého katapultu spotrebovali až sedem ton dreva.
debata

„Chceli by sme tým zviditeľniť mestské hradby, ktoré patria medzi najzachovanejší fortifikačný systém v Európe. Projekt má zároveň osvetový charakter. Bude slúžiť ako vzdelávací prvok počas prehliadok mesta,“ priblížil Alexander Prostinák, zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Repliku katapultu zhotovili podľa nákresu z knihy Bellifortis, ktorú asi v roku 1405 zostavil nemecký vojenský inžinier Konrad Kyeser von Eichstadt. Zhrnul v nej všetky dobové poznatky o vojenskej technike. Vďaka jeho záznamom mohli teraz postaviť trebuchet, ktorý má dĺžku osem metrov a šírku i výšku päť metrov. Na výrobu použili zhruba sedem ton dreva z červeného smreka.

Na prípravu stredovekého katapultu spotrebovali... Foto: TIC - Región Trnava
Katapult 01 Na prípravu stredovekého katapultu spotrebovali až sedem ton dreva.

Ako Prostinák priznal, nápad zviditeľniť hradby týmto spôsobom sa zrodil už takmer pred piatimi rokmi. Uskutočniť ho sa však podarilo až pomocou finančnej podpory samosprávneho kra­ja.

„Páčil sa nám aj paradox, že Trnavu v podstate nikdy nedobyli silou, a tak trebuchet umiestnený ako historická inštalácia "pred“ hradbami podtrhuje význam hradieb a ich ochrany pre trnavské dejiny," vysvetlil Prostinák.

Peter Seaton Čítajte viac Austrálsky umelec musí prerobiť maľbu, na ktorej sa objíma ruský a ukrajinský vojak

Katapult bude stáť na zelenej ploche na Hlbokej ulici blízko severovýchodnej veže mestských hradieb. Jeho tvorcovia si od toho sľubujú aj zatraktívnenie priestoru. Radi by sem pritiahli návštevníkov mesta, pre ktorých by tak vznikol akýsi poznávací okruh okolo hradieb.

Výroba stredovekého katapultu, ktorý bude... Foto: TIC - Región Trnava
Katapult 02 Výroba stredovekého katapultu, ktorý bude pripomínať minulosť v Trnave.

Na zhotovení zariadenia pracovala miestna Agentúra Hector s občianskym združením Berezum v Brezne. Agentúra už má skúsenosti s väčšími stavbami, v minulosti vďaka nej vyrástla napríklad veľká drevená hradba počas historicko-kultúrnych podujatí. Berezum sa zase zameriava na výrobu dobývacích strojov a palných zbraní z 15. storočia.

Rotunda Dechtice Čítajte viac Pamiatka románska rotunda slávi 850 rokov

Pre veľkú hmotnosť a rozmery privezú trebuchet do Trnavy rozložený a poskladajú ho až priamo na mieste. Dobýjať ním hradby či vrhať kamene však nebude možné. Vyrobili ho síce čo najvernejšie originálu, ale zároveň ho aj znefunkčnili.

Slávnostne ho odhalia v sobotu počas jarmoku. A čo s ním bude ďalej? „Ide o dočasnú inštaláciu. Trvanie jej umiestnenia bude závisieť od jej technického stavu,“ uzavrel Prostinák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #stredovek #mestské hradby #turistická atrakcia #katapult