Jozef Vlk odporúča Olomouc a výstavu Františka Skálu

Režisér, skladateľ, hudobník, performer a producent Jozef Vlk má celé leto rozdelené na prípravu viacerých projektov – rozhlasovej hry podľa Jamesa Joycea, hudbe k hororu Dobrú noc a dokumentu Salto mortale, príprave konceptu a hudby k novým dvom premiéram jeho fyzického divadla Debris Company s názvami Kolísky a Epic.

31.07.2012 16:00
38 Jozef Vlk 2X Foto:
Jozef Vlk
debata

V prestávkach, keď nepracuje, sedí aj na balkóne: "Tam si dávkujem kapitolky z Dejín krásy od Umberta Eca a rekapitulujem svoj prístup ku vznešenému. Pred odchodom k vode si rád pribalím do tašky knižku, ktorú som dostal od priateľa na narodeniny – Javiera Maríasa Vzpomínej na mně zítra při bitvě. Marías píše úžasne, nepredvídateľne, sám som zvedavý, ako to v tom románe vlastne dopadne (Argo, 1999).

Keďže som sa v máji dosť často pracovne vyskytoval v Olomouci, odporučil by som všetkým výstavu sochára, maliara, ilustrátora, hudobníka a tanečníka Františka Skálu nazvanú jednoducho – Muzeum. Skála svoje objekty vytvára zaujímavou kombináciou materiálov – nájdete tam prekvapujúce spojenia kameňa, umelej hmoty, bronzu, mydla, skla, chleba, kostí, zemiakov, dreva, vajec, slizu, sušených plodov, plesne, uhlia, hliny, morských rias… Navyše výstavu sprevádzajú aj jeho Kytary (aneb co zbylo z workshopu Františka Skály) – fascinujúca záležitosť. Olomouc si v lete určite nedajte ujsť. Je tam krásne. Aj vďaka Skálovi.

Film. Určite treba zaostriť zrak na film Davida MacKenzieho Dokonalý cit (Perfect sense) s Ewanom McGregorom a Evou Green – je to dráma predovšetkým o láske a epidémii. Silný zážitok, ktorý dokáže eliminovať letnú letargiu. Osobne sa veľmi teším na vychutnanie si Turínskeho koňa od Bélu Tarra. V lete si dávkujem len kvalitné veci.

Divadelná sezóna v lete zdanlivo spí, a tak mi tieto horúce dni pomáha prežiť aj nádherný album If grief could wait kvarteta Giovanna Pessi, Susanna Wallumr?d, Jane Achtman a Marco Ambrosini – zdá sa mi to, akoby ožil sám Henry Purcell, cítim sa ako na jeseň. Ešte jeden tip: Angela McCluskey & Triptych a album Curio. Podobný pocit, šansón a spev pod sprchou. A ešte niečo: Peter Broderick a novinka s názvom www.itstartshere.com – pod sprchou zostávate o niečo dlhšie.

Dávno som nebol v Prahe a okamžite by som bol vyštartoval napríklad na koncert CocoRosie do Archy, ale termíny mi to nedovolili. Ale v septembri určite vyrazím do Viedne na Sigúr Rós. Hudobným vrcholom leta boli pre mňa zimomriavky, ktoré mi spôsobili Michael Nyman Band."

debata chyba