Pamiatky zahalené do tmy? Ministerstvo kultúry ide šetriť

Národné kultúrne pamiatky ako Zvolenský či Bojnický zámok by sa už od pondelka mali v noci ponoriť do tmy. Ministerstvo kultúry sa aj týmto spôsobom rozhodlo čeliť vysokým cenám za energie. K ďalším úsporným opatreniam, ktoré navrhuje, patrí obmedzenie vykurovania, používania elektrospotrebičov, osvetľovania výstavných priestorov či povolenie, aby zamestnanci v piatok pracovali z domu.

25.09.2022 06:00
Bojnice, Bojnický zámok Foto:
Úsporné opatrenia vo forme vypnutia vonkajšieho osvetlenia sa dotknú aj Bojnického zámku.
debata

Ako Pravde potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová, ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) vydala príkaz, podľa ktorého sú všetky organizácie v ich zriaďovateľskej pôsobnosti povinné skončiť s vonkajším osvetľovaním všetkých budov vrátane národných kultúrnych pamiatok, a to od 26. septembra až do odvolania.

„Ide však len o ilumináciu, teda osvetlenie, ktoré má odprezentovať pamiatku po zotmení pre okoloidúcich. Zvyšok osvetlenia ostáva v prevádzke,“ vysvetlila Viciaňová.

Koľkých kultúrnych pamiatok sa to bude týkať, neuviedla, ale podľa informácií Pravdy by ich nemalo byť ani desať. Pri niektorých objektoch totiž vypnutiu vonkajšieho osvetlenia bráni napríklad poloha či iné okolnosti.

MK SR, ministerstvo kultury Čítajte viac MK SR navrhuje trvalo zrušiť povinné príspevky z autorských odmien a honorárov

Viciaňová nevedela vyčísliť, koľko peňazí dá rezort ročne na osvetlenie kultúrnych pamiatok. „K tejto otázke momentálne nemáme presné čísla, keďže osvetlenia národných kultúrnych pamiatok sú iba jednou zložkou vstupujúcou do celkovej spotreby energie,“ zdôvodnila.

Ministerstvo zatiaľ ani nedokáže odhadnúť, aké finančné prostriedky by po zavedení opatrení mohlo usporiť. „Celý rezort momentálne plánuje ušetriť 2 000 MWh do konca roka 2023. Výpočet finančnej úspory je momentálne pre vysokú volatilitu na trhu s energiami veľmi neistý,“ priblížila Viciaňová.

Podľa nej je podstatné, že hlavným cieľom je šetrenie energie ako komodity pre jej nedostatok v celej Európskej únii. „Ministerstvo kultúry a kultúrna obec budú šetriť energiou zo solidarity k celej spoločnosti, a nie nevyhnutne pre hľadanie finančných úspor,“ zdôraznila hovorkyňa.

Navrhované opatrenia

  • ukončenie vonkajšieho osvetľovania budov vrátane národných kultúrnych pamiatok
  • skrátenie vykurovacieho obdobia
  • zníženie teploty vykurovania cez deň na 20 °C, v noci a počas víkendov na 15 – 17 °C
  • regulácia používania chladničiek a umývačiek riadu
  • v piatok práca z domu
  • regulovanie teploty v skladových priestoroch a archívoch
  • vypnutie osvetlenia výstavných priestorov v neprítomnosti návštevníkov
  • obmedzenie osvetľovania divadelných a koncertných sál pred predstaveniami a po nich

Zdroj: MK SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #kultúrne pamiatky #úsporné opatrenia #Natália Milanová