Múzeum slovenskej dediny oživí atmosféra Michalského jarmoku

Tradičnú jarmočnú atmosféru môžu v nedeľu (25. septembra) zažiť návštevníci Múzea slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Michalský jarmok.

25.09.2022 11:00
debata

Ako informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská, remeselníci a ľudoví výrobcovia predvedú ukážky rôznych výrobných techník.

„Ponúkať budú drevené a prútené výrobky, hlinený riad, textilné produkty, šperky či hračky. Ďalej medovníky, domáci kváskový chlieb, iné druhy koláčov alebo pečiva, medovinu a ďalšie včelie produkty, bylinky či korenie,“ uviedla Kiripolská.

Múzeum slovenskej dediny Čítajte viac Múzeum slovenskej dediny má novú expozíciu

Pripomenula, že na jarmokoch v minulosti nesmeli chýbať kočovní komedianti a bábkari. „Návštevníkov bude zabávať bábkové divadlo Tyjátr, ktoré predvedie tradičné predstavenie Turecký ostrov alebo Gašparkova cesta do Ameriky o 11. h a 14. h. K prechádzke po jarmoku neodmysliteľne patrí aj melódia flašinetu jeho principála Ivana Gontka,“ priblížila Kiripolská.

Jarmočnú atmosféru podľa nej dotvorí ľudová hudba Podhradská muzika. „Kupovať a zjednávať môžu návštevníci na burze kníh a starožitností. Interaktívne ukážky dávnych techník im predstaví občianske združenie Startech Staré technológie. Okrem iného sa dozvedia, ako sa v dávnej minulosti vyrábali kamenné nožíky, kosáky či sekerky,“ dodala Kiripolská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #múzeum #jarmok #Slovenské národné múzeum #Múzeum slovenskej dediny