Na nových pamätných známkach s kráľovnou je aj portrét z Pražského hradu

Britská kráľovská pošta vydáva štvoricu známok na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II., ktoré ju predstavujú v rôznych obdobiach jej 70 rokov trvajúcej vlády. Na jednej z nich sa objaví aj fotografický portrét, ktorý jeho autor Tim Graham zachytil v roku 1996 počas slávnostného banketu na Pražskom hrade. Dnes o tom informoval server BBC News.

27.09.2022 13:00
Britská kráľovná Alžbeta II. Foto:
Britská poštová známka vydaná pri príležitosti 60. narodenín Alžbety II. Zobrazuje ju od detstva až po jej podobu v roku 1986.
debata

Známky v hodnotách od 1,85 libry tvoria sériu, kde je Alžbeta II. zachytená od mladého veku až po starobu. Prvý z portrétov vznikol krátko po nástupe na trón v roku 1952, na ďalšom zachytil fotograf Cecil Beaton panovníčku v admirálskom kabáte z roku 1968, snímku z roku 1984 vyfotografoval Yousuf Karsh.

Najmladší z portrétov pochádza z roku 1996, keď kráľovná spolu s manželom, princom Phillipom, prišla na návštevu Česka. Vtedajší prezident Václav Havel kráľovský pár hostil na Pražskom hrade. Bude na známke v hodnote 2, 55 libry.

Známky ešte musí schváliť nový kráľ Karol III., v predaji budú od 10. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #známka #kráľovná Alžbeta II.