Na jarmoku sa pokúsia vytvoriť rekord. Treba prísť v kroji

Banánovým behom žiakov štartuje vo štvrtok (29. 9.) v Starej Ľubovni 29. ročník tradičného Ľubovnianskeho jarmoku. Vedúca odboru školstva, kultúry, športu a mládeže na tamojšom mestskom úrade Eva Kollárová uviedla, že pripravený je bohatý program. V sobotu 1. októbra sa organizátori pokúsia vytvoriť ustanovujúci rekord a na jednom mieste sústrediť najviac jarmočníkov v kroji.

28.09.2022 17:00
debata

„Ide o jedinečnú iniciatívu občianskeho združenia Kultúra so srdcom, mesta a za podpory Prešovského samosprávneho kraja, ktorá má okrem iného aj charitatívny rozmer. Za každý sčítaný kroj, aj detský, organizátori venujú jedno euro rodine alebo dieťaťu so zdravotným hendikepom,“ upozornila Kollárová.

Stačí sa obliecť do kroja alebo jeho časti a prísť v sobotu na jarmok. Sčítanie bude od 11.30 do 14.30 h pod dohľadom sčítacieho komisára. Rekord bude následne zapísaný v Slovenskej knihe rekordov.

Program bude rozdelený medzi hlavné pódium pred okresným úradom a tribúnou na Námestí sv. Mikuláša. „Návštevníci sa môžu tešiť na Ľubovnianske strašidlá a upálenie Gašparka, slávnostné otvorenie jarmoku bude v sobotu od 16.30 h, vystúpia na ňom napríklad aj sólisti opery Štátneho divadla Košice,“ priblížila Kollárová.

Katapult 03 Čítajte viac V Trnave postavia stredoveký katapult. Nová atrakcia je vysoká päť metrov

Až do nedele sa návštevníkom predstaví niekoľko folklórnych skupín, pripravený je aj program pre deti, či vystúpenia skupín Hrdza, Peter Bič Project a Kaliho.

„Každoročne rozširujeme aj Uličku remesiel, ktorá bude tento rok na Námestí sv. Mikuláša. Tam si návštevníci budú môcť pozrieť ukážky tradičnej výroby viac ako 70 ľudových remeselníkov,“ upozornila Kollárová.

Súčasťou programu sú aj Hubertovské slávnosti v skanzene pod Hradom Ľubovňa, oslava sviatku svätého Huberta s poďakovaním za dary prírody sa tam uskutoční v nedeľu 2. októbra. Podujatie je oficiálnym ukončením letnej sezóny na hrade. Pripravený je slávnostný sprievod a pasovanie nového lovca, slávnostná omša a prezentácia poľovníctva.

„Ľubovniansky jarmok je najväčším a najznámejším podujatím v meste, ktoré láka tisícky návštevníkov z blízkeho i ďalekého okolia. Aktuálny ročník je o to výnimočnejší, že sa koná v čase, keď si Stará Ľubovňa pripomína 730. výročie od prvej písomnej zmienky,“ uzatvára Kollárová.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekord #jarmok #Stará Ľubovňa #kroj