FOTO Archanjel Michal sa túto nedeľu vracia na Michalskú vežu

Zreštaurovaná a pozlátená socha ochrancu Bratislavy, Archanjela Michala bojujúceho s drakom, sa už túto nedeľu (2. októbra) vráti na vrchol ikonickej stavby bratislavského historického centra. Na Michalskej veži prechádzajúcej generálnou rekonštrukciou, ktorá prinavráti jej pôvodnú barokovú podobu z roku 1758, ukončí svoju púť aj časová schránka z hlavy sochy Archanjela Michala. Tá bude vložená späť na pôvodné miesto na vrchole Michalskej veže, po nainštalovaní sochy.

30.09.2022 12:00
archanjel michal Foto:
Zlátenie sochy archanjela Michala. V nedeľu vyložia zrekonštruovanú sochu na pôvodné miesto.
debata

Prečo došlo k deštrukcii súsošia?

Súsošie Archanjela Michala bojujúceho s drakom vytvoril v 18. storočí medikováčsky majster Peter Eller. „Meď ako taká je pomerne trvácny materiál, problém v prípade degradácie tohto súsošia bol v podporných konštrukciách,“ hovorí sochár a reštaurátor kovov Stanislav Kožela, ktorý rekonštrukciu sochy realizoval.

Časová schránka bude uložená do sochy na... Foto: Radoslav Tresa
C asova schra nka 2022 foto Dominika Bolga c ova 4 Časová schránka bude uložená do sochy na Michalskej veži.

„Vzhľadom na problematické spojenie kovaného železa s meďou dochádzalo k urýchlenej deštrukcii nosných prvkov, konkrétne aktívnej korózii, ktorá v miestach, kde sa tieto dva materiály dotýkali, vznikla,“ upresňuje Kožela. Kompletne teda skorodovali nosné prvky a zrejme preto došlo k strate ruky s mečom, krídla Archanjela a častí draka.

archanjel Michal Čítajte viac Zvedavci si môžu pozrieť pozlátenú sochu Archanjela Michala

Rekonštrukcia súsošia spočívala najmä v doplnení chýbajúcich častí z tepanej medi a v pridaní nových nosných prvkov konštrukcie, ktoré boli vykované z chromniklovej ocele (ľudovo antikoru). Priblížiť sa pôvodnému výrazu a charakteru plastiky pomohli reštaurátorovi dobové fotografie.

Zlátenie sochy archanjela Michala.
Zlátenie sochy archanjela Michala.
+1Zlátenie sochy archanjela Michala.

Súsošie, ktoré bolo pri skladaní z Michalskej veže minulý rok pokryté stabilnou vyzretou medenkou – ušľachtilou modrozelenou patinou, ktorá vzniká prirodzenou oxidáciou medi, sa na ňu vracia pozlátené. „Sprvoti sme chceli urýchliť vznik zelenomodrej oxidačnej vrstvy na prvkoch plastiky, ktoré boli doplnené rekonštrukčným spôsobom, no pri výskumoch sa zistilo, že pôvodný výraz sochy bol trochu iný – na jej povrchu sa nachádzala vrstva zlata, pričom s najväčšou pravdepodobnosťou išlo o celoplošné pozlátenie,“ upresňuje Patrik Baxa, historik architektúry, ktorý výskum sochy realizoval. Pôsobením poveternostných faktorov na vrchole veže bolo toto zlátenie v priebehu rokov odstránené, no jeho stopy sa našli napríklad na prilbe i štíte sochy Archanjela.

Archanjel Michal a drak
Archanjel Michal a drak
+9Archanjel Michal a drak

Proces zlátenia súsošia mala možnosť na nádvorí Apponyiho paláca, v priestoroch Múzea mesta Bratislavy, vidieť aj verejnosť. „Celé súsošie Archanjela Michala s drakom bolo pozlátené 23,5 karátovým plátkovým zlatom, ktorého sa spotrebovalo 28 gramov. Trvácnosť takéhoto zlátenia je odhadom niekoľko desaťročí, všetko však závisí od miery mechanického opotrebovávania, ktorému bude socha v exteriéri vystavená,“ hovorí Michal Augustovič, kurátor historických a umeleckohisto­rických zbierok Múzea mesta Bratislavy, a koordinátor procesu obnovy Michalskej veže.

Archnjel Michal časova schranka Čítajte viac Bratislavčania môžu navrhnúť, aký odkaz dať do časovej schránky

Naspäť na Michalskú vežu

K historicky významnej udalosti vyloženia súsošia späť na Michalskú vežu 2. októbra je pozvaná i verejnosť. Múzeum mesta Bratislavy, pod ktorého správu Michalská veža patrí, pripravili spolu s partnerom podujatia, Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS), slávnostný sprievod s programom. Sprievod začína o 12. h v Starej radnici.

Súčasťou programu pre verejnosť bude online vysielanie Klarisky Diškurz – múzejný špeciál, ktorý naživo sprostredkuje celú udalosť cez Facebook BKIS, MMB a Bratislava – hlavné mesto a YouTube BKIS. O tajomstvách a dôležitosti Michalskej veže a brány v histórii mesta porozprávajú sprievodcovia BKIS v rámci cyklu komentovaných vychádzok Rande s mestom špeciál. Vychádzky sú bezplatné, kapacita je však obmedzená, preto je potrebné sa zaregistrovať na www.bkis.sk/randesmestom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalská veža