Aj na Slovensku máme stopy po faraónoch

V Archeologickom múzeu na Žižkovej ulici v Bratislave otvorili atraktívnu výstavu pod názvom Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave. Výstavu pripravila kurátorka Anna Bajanová, ktorá nám veľkolepú akciu priblížila.

05.10.2022 11:00
anna bajanova Foto:
Kurátorka výstavy Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave. Anna Bajanová.
debata

Naozaj siahala sláva Egypta až po Dunaj? Je na to veľa pamiatok?

V Bratislave a aj v iných kútoch Slovenska sa môžeme v múzeách stretnúť aj s pamiatkami zo starovekého Egypta, takže nie len po Dunaj, ale až za Dunaj. Najviac staroegyptských exponátov je sústredených v SNM – Archeologickom múzeu v Bratislave. Prezentujeme ich z veľkej časti v rámci expozície Kabinetná zbierka Evanjelického lýcea v Bratislave, ktorú sme sprístupnili v máji tohto roku. Množstvo starožitností dopĺňajú aj zaujímavé predmety zo zbierky lekárnika Emanuela Marcela, ktorú tiež prezentujeme od mája. Na mimoriadnu výstavu Od Nílu k Dunaju sme zapožičali ešte ďalšie výnimočné pamiatky z Mestského múzea v Bratislave a zo SNM – Prírodovedného múzea. S egyptskými zbierkami sa však môžeme stretnúť aj v Betliari, Prievidzi či Rimavskej Sobote.

Vraj sú na výstave aj predmety, ktoré patrili priamo faraónom. Je to hodnoverné? Ako sa k nám dostali?

Medzi vystavenými predmetmi sú naozaj aj také, ktoré patrili priamo egyptským faraónom, alebo ľuďom z ich blízkeho okolia. Identifikujeme ich na základe faraónskych kartuší, prípadne mien majiteľov a ich titulov. Pamiatky, ktoré sa na Slovensko zo starovekého Egypta dostali, si zo svojich ciest priviezli cestovatelia alebo zberatelia. Nepochádzajú priamo z výskumov Slovákov v Egypte. Slovenskí egyptológovia síce už 15 rokov skúmajú v rámci poľsko-slovenského výskumu lokalitu Tell el-Retábí vo východnej delte Nílu, nálezy však už v súčasnosti nie je možné z Egypta vyviezť.

Výstavu Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše...
Výstavu Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše...
+2Výstavu Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše...

A záujem o egyptskú kultúru v moderných časoch neochabuje?

V súčasnosti sa naozaj žije rýchlejšie a povrchnejšie. Pripravenými podujatiami by sme radi ponúkli návštevníkom hlbší zážitok a pochopenie súvislostí. Chceme priblížiť symboliku či nazeranie na svet v starovekom Egypte. Výstava nie je len zhromaždením pekných vecí a dokladom remeselnej zručnosti či estetického cítenia Egypťanov, každý z predmetov je aj určitým odkazom. Aj keď máme dnes iné problémy a technológie, komplexnosť vnímania sveta Egypťanmi je pre nás naďalej fascinujúca.

Kde všade sa bude výstava konať?

Výstavu Od Nílu k Dunaju, Pamiatky ríše faraónov v Bratislave, ktorá dopĺňa existujúce expozície, si môžu diváci pozrieť len v SNM – Archeologickom múzeu. Celý október však bude prebiehať aj rovnomenné podujatie s naplánovanými komentovanými prehliadkami, prednáškami a tvorivými dielňami, z ktorých niektoré budú v SNM – Prírodovednom múzeu. V antropologickej expozícii SNM – Prírodovedného múzea sa totiž nachádzajú ďalšie výnimočné egyptské pamiatky.

42 Aida 6-Monika Fabianova  Amneris   Jan Galla  Egyptsky kral   Rafael Alvarez  Radames mensie Čítajte viac Egyptologička o opere: Kde sa vzala princezná Aida

Návštevníci vraj uvidia rarity. Aké je najväčšie prekvapenie?

V SNM – Archeologickom múzeu máme deponovanú veľmi zaujímavú maľovanú textíliu, ktorú vystavujeme vzhľadom na citlivý charakter materiálu len krátkodobo a veľmi výnimočne. Teraz ju na výstave opäť uvidíte. Zo SNM – Prírodovedného múzea sme zapožičali časti múmií, ku ktorým sa verejnosť mohla doteraz dostať len v rámci špeciálnych odborných podujatí. Mestské múzeum v Bratislave naposledy predstavilo svoje egyptské zbierky pred viac ako dvadsiatimi rokmi, takže návštevníci si na ne už zrejme nepamätajú. V rámci prípravy na našu výstavu pracovníci múzea dokonca objavili pre slovenskú egyptológiu nový artefakt – Funerálnu stélu, o ktorej sa doteraz nevedelo, takže nebola ani odborne skúmaná a verejnosti bude v egyptskom kontexte prezentovaná po prvýkrát.

Dostanú návštevníci aj výklad?

Určite odporúčam pozrieť si výstavu v rámci komentovaného sprievodu. V októbri ich máme naplánovaných niekoľko. Návštevníci si môžu vypočuť aj štyri rôzne egyptologické prednášky, ktoré uvedú ďalšie zaujímavé fakty o zbierkach na Slovensku, ako aj o významných egyptských objavoch, ktoré porovnajú či dajú do súvisu s vystavenými artefaktmi. Pre rodiny s deťmi chystáme aj detský formát komentovanej prehliadky Zvláštne tváre Egypta a v sobotu 15. októbra na Medzinárodný deň archeológie aj tvorivé dielne.

Výstavu Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše... Foto: SNM
egypt Výstavu Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave. otvorili v Archeologickom múzeu na Žižkovej ulici.

Na záver chystáte aj možnosť výhry egyptských suvenírov, ak budú návštevníci vedieť odpovedať na otázky týkajúce sa témy. Znamená to, že projekt návštevníkov aj vzdelá?

Projekt má určite vzdelávací charakter. Naše otázky pre verejnosť však nie sú vedomostné. Radi by sme od návštevníkov získali spätnú väzbu o tom, ako sa o podujatí dozvedeli, čo sa im páčilo a čo nie. Prípadne aj nejaké postrehy. Pomôže nám to pri organizovaní ďalších akcií pre verejnosť. Záver podujatia, čiže poslednú komentovanú prehliadku, veľmi zaujímavú prednášku egyptologičky Veroniky Verešovej, diskusiu k témam podujatia, jeho zhodnotenie a žrebovanie výhercov jednotlivých suvenírov máme naplánovaný na 26. októbra.

Odkedy sa zaoberáte Egyptom?

S Kabinetnou zbierkou Evanjelického lýcea v Bratislave a egyptskými artefaktmi v nej sa zaoberám asi päť rokov. Dva roky som sa postupne venovala jej novému výstavnému prepracovaniu. Myšlienka mimoriadnej výstavy a egyptského podujatia Od Nílu k Dunaju. Pamiatky ríše faraónov v Bratislave, ktorými si chceme pripomenúť významné egyptologické výročia (100 rokov od objavenia Tutanchamonovej hrobky a 200 rokov od rozlúštenia hieroglyfov), sa do tejto podoby vykryštalizovali za posledný rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #faraón