Je to skutočne stáročia hľadaná múmia kráľovnej Nefertiti?

Novinár Elif Duluk minulý mesiac upovedomil na webovej stránke nowarcheology.com verejnosť o zaujímavej novinke. Slávny egyptológ Zahi Hawass nedávno uviedol, že je presvedčený, že múmia, ktorú v súčasnosti vyšetruje, je práve tou najhľadanejšou múmiou na svete – múmia kráľovnej Nefertiti.

10.10.2022 12:00
Busta kráľovnej Nefertiti Foto:
Busta kráľovnej Nefertiti.
debata

Hawass, ktorý roky skúmal egyptskú históriu a odkrýval staroveké hrobky, teraz pripravuje výstavu s názvom Dcéry Nílu, ktorá poukáže na úlohu žien vo faraónskom Egypte. V rozhovore pre španielsky denník El Independiente Hawass uviedol: “Som si istý, že Nefertitiinu múmiu odhalím o mesiac alebo dva.”

Neferneferuaten Nefertiti, známa pod menom Nefertiti, žila medzi rokmi 1370 a 1330 pred Kristom. Bola kráľovnou starovekého Egypta v čase obrovského luxusu, vydatá za faraóna Achnatona a matkou Tutanchamona, známeho aj ako kráľ Tut. Niektorí vedci si myslia, že Nefertiti vládla ako kráľovná po tom, čo jej manžel zomrel. Mnohým faraónom a iným staroegyptským postavám sa našli ich mumifikované pozostatky, avšak pozostatky Nefertiti doposiaľ stále neboli objavené.

“Sotva sme našli 30 percent všetkého, čo je pod zemou. Pred niekoľkými dňami misia našla hrobky v niekoľkých domoch v Alexandrii,” povedal Hawass. “Moderný Egypt je postavený na tom starovekom. A preto je dedičstvo, ktoré zostáva skryté, obrovské.” Podľa Hawassa sa niektoré zo skrytých pokladov starovekého Egypta môžu stratiť skôr, ako ich bude možné študovať.

“Už máme DNA múmií z 18. dynastie, od Achnatona po Amenhotepa II alebo III a sú tu dve nepomenované múmie označené KV21a a b,” povedal. “V októbri budeme môcť oznámiť objav múmie Ankhesenamuna, Tutanchamonovej manželky, a jej matky Nefertiti. V hrobke KV35 je aj múmia 10-ročného chlapca. Ak je toto dieťa bratom Tutanchamóna a synom Achnatona, problém s názvom – Nefertiti, bude konečne vyriešený.”

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #múmia #Nefertiti