Verejné výdavky na kultúru by v roku 2023 mali byť takmer 790 miliónov eur

Z celkovej sumy by 329 miliónov malo ísť samosprávam a 458 miliónov eur je určených pre ústrednú správu.

10.10.2022 15:56
ministerstvo financií, MF SR Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Verejné výdavky na kultúru by v roku 2023 mali byť takmer 790 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR. Z celkovej sumy by 329 miliónov malo ísť samosprávam, obce by dostali čosi vyše 180 miliónov eur a vyššie územné celky necelých 150 miliónov.

Ostatných 458 miliónov eur je určených pre ústrednú správu. Prostriedky by sa mali rozdeliť medzi štátnu správu, ktorá by mala dostať 302 miliónov eur a ostatné subjekty verejnej správy, ktorým je určených 156 miliónov eur.

Z prostriedkov pre štátnu správu by mal Úrad ministerstva kultúry dostať 46 miliónov eur, rezortné rozpočtové a príspevkové organizácie 170 miliónov a ostatné kapitoly viac ako 27 miliónov eur. Na transfer cirkvám je vyčlenených 58 miliónov eur.

Zo 156 miliónov pre ostatné subjekty verejnej správy by mali 113 miliónov získať Rozhlas a televízia Slovenska. Pre Fond na podporu umenia je vyčlenených 15 miliónov eur a rovnaká suma je určená aj pre Audiovizuálny fond. Pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín je určených temer 8 miliónov eur a TASR by mala dostať 5,4 milióna eur.

Rozpočet pre kultúru na rok 2023 berie do úvahy zvyšovanie výdavkov vo viacerých oblastiach. Ide o prevádzku zrekonštruovanej budovy Slovenskej národnej galérie, tiež príspevok na prevádzku cirkevných ústredí a zaistenie prostriedkov na rekonštrukciu strechy Reduty pre Slovenskú filharmóniu aj na renováciu kina Lumiére pre Slovenský filmový ústav.

Rozpočet ráta i so zvýšením výdavkov v súvislosti s novelizáciou viacerých zákonov, napríklad o Matici slovenskej, o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín, ale aj o kultúrnoosvetovej činnosti. Zvýšené výdavky sú očakávané aj v kontexte z oblasti kultúrnych politík. Patrí sem napríklad Koncepcia štátnej politiky SR vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí či materiál, ktorý rámcuje organizáciu podujatia EHMK -Trenčín 2026.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra