Juliette Binoche, Marion Cottilard a ďalšie herečky si strihajú vlasy. Kvôli Iránkam

Na prejavenie solidarity stačí gesto. Vyše 50 francúzskych hviezd, medzi ktorými sú známe herečky Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Adjani, Charlotte Gainsbourg, Isabelle Huppert, Mélanie Laurent či speváčka Jane Birkin, zverejnilo videá, ako si strihajú vlasy - na podporu iránskych žien protestujúcich proti vláde. Nepokoje tam vypukli po smrti 22-ročnej Kurdky, ktorá zomrela v policajnej väzbe.

13.10.2022 09:00
Juliette Binoche a Marion Cotillard Foto:
Herečky Juliette Binoche a Marion Cotillard pri strihaní vlasov.
debata

Na sociálnych sieťach sa kampaň šíri pod heslom #HairForFreedom (Vlasy za slobodu). Nezapojili sa do nej však iba francúzske celebrity, ale aj političky z viacerých európskych krajín. V umeleckých kruhoch vo Francúzsku si akcia získava čoraz väčšiu podporu. Odstrihnúť si kus vlasov neváhajú ani mladšie hviezdy ako napríklad francúzska speváčka Pomme.

„Za slobodu,“ hovorí pri tom po anglicky Juliette Binoche, ktorá si zahrala i v amerických filmoch a v roku 1997 získala Oscara za vedľajšiu úlohu v romantickej dráme Anglický pacient. Na to, že si poškodia účes, nedbajú ani ostatné umelkyne.

Video, na ktorom si francúzske hviezdy strihajú vlasy.

Za iniciatívou stoja traja francúzski právnici. „Iránske ženy počítajú s podporou medzinárodného spoločenstva. Toto je nádherný spôsob, ako ju vyjadriť,“ uviedol pre agentúru Reuters Richard Sédillot, ktorý sa venuje ľudským právam.

Mahsa Amíníová Čítajte viac Preč so šatkami. Položia ženy iránsky režim? Môže to byť brutálne

Kampaň považuje len za prvý krok. „Dúfam, že sa zapoja všetci na celom svete. Nielen herečky, ale naozaj všetci. Odstrihnúť si vlasy môžu aj muži,“ vyzval Sédillot.

Protestujúci Iránci v exile s fotografiou Mashi... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
irán masha amíniová protest Protestujúci Iránci v exile s fotografiou Mashi Amíníovej pred iránskym veľvyslanectvom v Berlíne.

Protivládne demonštrácie v Iráne sú reakciou na nevyjasnenú smrť Mahsy Amíníovej. Mravnostná polícia ju zatkla 13. septembra pod zámienkou, že nemala hlavu správne zakrytú hidžábom (ten je pre ženy povinný od islamskej revolúcie v roku 1979).

Mladá Kurdka vo väzbe upadla do kómy a po troch dňoch skonala. Podľa úradov prirodzenou smrťou, no svedkovia jej zadržania tvrdia, že ju policajti bili.

Kurdské ženy držia transparent s podobizňou... Foto: TASR/AP
Sýria Irán Amíníová protest Kurdské ženy držia transparent s podobizňou 22-ročnej Iránky Mahsy Amíníovej počas protestu v meste Kámišlí na severovýchode Sýrie pri hraniciach s Tureckom 26. septembra 2022.

To vyvolalo mohutné protesty proti režimu, ktoré viedli k násiliu a desiatkam obetí. Iránske ženy svoje pobúrenie vyjadrujú tým, že si strhávajú hidžáb alebo si strihajú vlasy. To je v krajine tradičný spôsob odporu. Už v Knihe kráľov (Šáh-náme), epose, ktorý napísal perzský básnik Firdausí medzi rokmi 977 a 1010, sa spomína princezná, čo si ostrihala vlasy na protest proti manželovej smrti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irán #Marion Cotillard #Juliette Binoche #Charlotte Gainsbourg #Isabelle Huppert #Mahsa Amíníová