Z Trenčína bude Európske hlavné mesto kultúry. Spolupráca sa už začala

Zástupcovia štátu i samosprávy spustili spoluprácu na projekte Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. V roku 2026 ním bude práve Trenčín. Stretnutia sa zúčastnili zástupcovia ministerstiev, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v SR a Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Prítomní boli i pracovníci štátnej správy a predstavitelia mesta Trenčín, Trenčianskeho samosprávneho kraja a tím EHMK.

17.10.2022 08:00
Trenčín, mesto, centrum Foto:
Trenčín sa stane Európskym hlavným mestom kultúry 2026.
debata

Venovali sa oboznámeniu sa s projektom EKMK, jeho prienikmi do národných politík, no usilovali sa aj o vytvorenie medzisektorovej spolupráce a hľadanie takých riešení, aby mohol projekt naplniť svoje možnosti. Na webstránke o tom informovalo ministerstvo kultúry.

„Z Trenčína sa stane centrum kultúry, miesto, kam sa budú nielen upínať oči umeniachtivých návštevníkov a návštevníčok, ale kde sa bude kultúrou a umením žiť. Popri Trenčíne ožije celý región a spolu s regiónom následne celé Slovensko.

Európske hlavné mesto kultúry nie je veľký festival. Je transformáciou mesta a krajiny s pomocou kultúrnych prostriedkov, je posilnením kreatívneho priemyslu a národnej prosperity, je nástrojom na kvantový skok dopredu pre celé Slovensko,“ priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

trenčín, trenčiansky hrad Čítajte viac Štát plánuje projekt Európske hlavné mesto kultúry – Trenčín 2026 podporiť sumou 15 miliónov eur

Ako dodala, je hrdá, že môže spolupracovať na projekte a podieľať sa na kreovaní nástrojov na naplnenie veľkého potenciálu, ktorý EHMK má.

„Stretnutie v Trenčíne považujeme za zásadné pri prípravách na rok 2026. Bez spolupráce s ministerstvami nemôžeme naplniť potenciál, ktorý v sebe Európske hlavné mesto kultúry nesie,“ doplnila riaditeľka Trenčín 2026 Lucia Dubačová.

Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike Vladimíra Šuchu je to príležitosť pre celé Slovensko, nielen pre Trenčín. Považuje to za príležitosť pre kultúru i umenie na reformovanie spoločnosti i krajiny, aj príležitosť na naštartovanie spoločenského a ekonomického rozvoja cez spojenie tvorivosti a tolerancie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Ministerstvo kultúry #Európske hlavné mesto kultúry