Zelenskyj vyzval UNESCO: Zachráňte Odesu pred bombami

Medzi ukrajinskými mestami, na ktoré v posledných dňoch dopadajú ruské rakety, je aj Odesa. Aj keď nemá takú bohatú históriu ako Kyjev, pre množstvo pamiatok ju prezývajú "perla Čierneho mora". Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by mesto pred vzdušnými útokmi mohla ochrániť Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Nedávno ju vyzval, aby Odesu zapísala na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva.

18.10.2022 12:00
odesa Foto:
Slávne Potemkinove schody v Odese.
debata

„Musíme vyslať jasný signál, aby svet nezatváral oči pred ničením našej spoločnej histórie, našej spoločnej kultúry a nášho spoločného dedičstva. Jedným z krokov k tomu by malo byť zachovanie historického centra Odesy – nádherného mesta, dôležitého prístavu pri Čiernom mori a zdroja kultúry pre milióny ľudí v rôznych krajinách,“ uviedol Zelenskyj vo videoposolstve, ktoré adresoval 58 z celkových 193 členských štátov UNESCO.

Odesa je perlou Čierneho mora. Foto: SHUTTERSTOCK
Odesa, Ukrajina Odesa je perlou Čierneho mora.

Odesa, kde žije vyše milióna obyvateľov, je tretím najväčším mestom Ukrajiny. Za rozvoj vďačí ruskému cárovi Alexandrovi I., ktorý v roku 1803 vymenoval za jej gubernátora svojho priateľa, francúzskeho vojvodu de Richelieu. Ten dozeral na prestavbu mesta, vďaka čomu sa z Odesy stalo jedno z najväčších obchodných centier cárskeho Ruska.

V meste je viacero palácov, múzeí a záhrad, divadlo, ktoré patrí k najstarším v Európe, Potemkinove schody známe zo slávneho filmu Sergeja Ejzenštejna Krížnik Potemkin (1925) a ďalšie pamätihodnosti. Keď ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu, obyvatelia Odesy – podobne ako ľudia v iných mestách – chránili historické budovy a pamätníky tým, že okolo nich stavali barikády a vrecia s pieskom.

„Tak ako všetky ostatné mestá na Ukrajine aj Odesa je cieľom ruských útokov. Prosím, podporte Odesu! Ukážte na úrovni UNESCO, že sa ruský teror musí skončiť,“ požiadal členské štáty ukrajinský prezident.

UNESCO potvrdilo, že sa jeho žiadosťou bude zaoberať už na najbližšom zasadnutí výboru pre svetové dedičstvo. Dátum zatiaľ nie je známy. Posledné stretnutie sa pôvodne malo konať v júli v Rusku, ale po vypuknutí vojny ho odložili. Problémom pri rokovaní o ukrajinskej požiadavke však môže byť to, že predsedom výboru je v súčasnosti Rus.

Múzeum západného a východného umenia, známe ako... Foto: SHUTTERSTOCK, Profimedia
odessa abaza Múzeum západného a východného umenia, známe ako Merchant Abaza alebo palác Abaza, postavené v rokoch 1856-1858 architektom Ludwigom Ottom v ukrajinskom meste Odessa. Je to jedno z najväčších a najvzácnejších múzeí na Ukrajine.

Zelenskyj si to uvedomuje, a preto na UNESCO opäť naliehal, aby z vedúcich postov vylúčilo zástupcov Ruska. „Mal by to byť historický príklad pre všetkých vo svete, že nik nebude tolerovať nepriateľa kultúry, nepriateľa histórie, nepriateľa vzdelávania a nepriateľa vedy,“ upozornila ukrajinská hlava štátu. „Prečo sú medzi vami ešte stále zástupcovia Ruska? Čo robia v UNESCO?“ rozhorčil sa Zelenskyj.

Ukrajina, Rusko, Lysyčansk, vojna na ukrajine Čítajte viac Vojna na Ukrajine už zničila vyše 150 kultúrnych pamiatok

Organizácia podobné snahy odmieta s vysvetlením, že taký krok proti Rusku nie je možný, pretože je členom OSN. Na druhej strane však súhlasí, že zaradenie Odesy do Zoznamu svetového dedičstva by bolo „uznaním výnimočnej univerzálnej hodnoty tohto miesta a povinnosti celého ľudstva chrániť ho“.

Tak Rusko, ako aj Ukrajina, totiž podpísali dohovor zakazujúci štátom podnikať úmyselné kroky, ktoré by mohli priamo či nepriamo poškodiť kultúrne a prírodné dedičstvo iných krajín.

Na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO je dnes už šesť ukrajinských lokalít. Podľa údajov tejto organizácie ich prebiehajúca vojna zatiaľ nijako nezasiahla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Odesa #Zoznam svetového dedičstva UNESCO #Kultúrne dedičstvo #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj