Dorota Sadovská v lete po slovíčkach ochutnáva poéziu

Výtvarníčka Dorota Sadovská v lete pripravuje nový cyklus obrazov aj celkom novú sériu fotografií. No nepodceňuje ani výživné slová:

13.08.2012 07:00
38 Sadovska 2X Dorota Sadovská v autorskom... Foto:
Dorota Sadovská v autorskom oleji na plátne - Maľba na mieru č. 2, 2010 (tech. spolupráca: Mária Štraneková).
debata

"Na lete mám veľmi rada to množstvo čerstvého ovocia a zeleniny. Ale o nič menej ma v lete láka aj poézia. Tá celkom iste vznikla pre gurmánov slov. Nepochybne sa dá nazvať prázdninovým luxusom ochutnávanie písma po slovíčkach – skúmať, či sú napríklad sladké, ostré, mäkké, pružné alebo utekajúce… Medzi prijímaním záplavy každodenných slov a poézie je asi taký rozdiel ako medzi jazdou autom a behaním naboso po tráve. Trochu škoda, že kniha Nóry Ružičkovej Pobrežný výskum (aj s CD!) bola práve pre priskoré datovanie vydania trochu prehliadnutá. A rada by som do konca leta siahala aj po najnovšom Štrpkovi alebo Mile Haugovej. Vraj by mala byť zanedlho vytlačená aj zbierka poézie Michala Habaja.

Asi pred týždňom mi prišla poštou najčerstvejšia knižka básní Viedenčana so záhoráckymi koreňmi Manfreda Chobota. Našla som v nej aj básne v nemeckom origináli, ktoré mi venoval do časopisu SADO 2. Ani som o tom nevedela, keď som mu posielala svoju fotografiu na titulku knihy.

V letnej Bratislave ma tešia letné kiná, premietajúce až po zotmení, pod hviezdami. Kde sa namiesto stojatého či klimatizovaného ovzdušia kinosály nedá zastaviť pravý vánok. Tento rok pribudlo neočakávane staronové miesto sprístupnením amfiteátra Slovenskej národnej galérie aj s vyberaným programom. Škoda ostávať po letných večeroch doma.

V pražskej galérii Rudolfinum je od mája do polovice augusta výstava Já, bezesporu, ktorá na známych menách súčasných európskych umelcov nanovo predkladá problematiku portrétu, identity a individuality. Je to téma stále otvorená a príťažlivá, na jeseň som pozvaná participovať na menšej výstave s podobným zameraním v rakúskom NöART v St. Poltene."

debata chyba