Nočné prehliadky mučiacich nástrojov? Banská Bystrica má novú atrakciu

Stredoslovenské múzeum (SSM) pripravilo v Thurzovom dome v Banskej Bystrici v rámci výstavy mučiacich nástrojov sériu podujatí s názvom Temná noc v mučiarni. Nočné sprevádzania výstavou s lektorom sa budú konať raz mesačne, prvýkrát už dnes - v piatok 21. októbra.

21.10.2022 13:30
Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Foto:
Thurzov dom v Banskej Bystrici
debata

TASR o tom informovala PR manažérka múzea SSM Dana Kurtíková.

„V rámci nočného sprevádzania výstavou lektorom bude aj hraná scénka súdenia nezbožnej a smilnej ženy richtárom, ktorý vyhlási svoj rozsudok a trest vzatím do klady,“ priblížila PR manažérka múzea Dana Kurtíková.

Ako dodala, atmosféru podujatia doplnia i prispôsobené osvetlenie, zvukové efekty či dobové kostýmy. Sprevádzanie výstavou mučiacich nástrojov s lektorom sa bude v Thurzovom dome počas najbližších štyroch mesiacov konať raz mesačne. Prvýkrát sa podujatie uskutoční tento piatok v dvoch vstupoch o 18. a 19. h. Kapacita jedného vstupu je obmedzená na maximálne 30 osôb, vstupenky si možno zakúpiť aj vopred.

Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Čítajte viac Hrôzostrašný závan minulosti: V Thurzovom dome vystavujú vyše 70 ohavných mučiacich nástrojov

Výstavu Mučiace nástroje v Thurzovom dome otvorili na začiatku októbra. Návštevníkom predstavuje vyše 70 exponátov, ktoré sa pri mučení využívali v období od 16. do 19. storočia.

Súčasťou výstavy je napríklad 240 centimetrov vysoká železná panna s hmotnosťou 120 kilogramov, vyšetrovacie kreslo, dereš, škripec či lebka Anny Ruskovej zo Slovenskej Ľupče, ktorú popravil banskoštiavnický kat František Gussenbauer. Výstava bude pre verejnosť prístupná do konca januára 2023.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Banská Bystrica #Thurzov dom #mučiace nástroje #mučiareň