Stĺpček: Na ceste k Armageddonu

Aj vy máte občas pocit, že sa vám niektoré, zväčša zlé, veci dejú akoby naraz? Jednoducho sa prestane dariť a všetky plány sa rúcajú ako domček z karát. Okrem ľudí, prevažne detí s hyperkinetickou poruchou pozornosti a aktivity, ktorí zažívajú niečo ako časový kolaps a majú pocit, že sa im všetky veci dejú naraz, aj pomerne zdraví jedinci mávajú ten istý pocit.

13.08.2012 08:00
Ľubo Burgr Foto:
Ľubo Burgr.
debata

Dobrý príklad je smrť. Nestačí jeden, musia vraj hneď dvaja. V Trnave sa napríklad zvykne hovorievať, že „smrť sa zamotala do ulice“. Zlé veci, v tomto prípade smrť, sa dejú akoby viacnásobne, naraz. Mne sa práve pokazilo auto, dochrámal som si nohu a musím zaplatiť nedoplatok za plyn. Ale písať o tom radšej nebudem. Nedávno odvolali arcibiskupa (o tom už bolo popísané toľko, že ja už nemusím) zároveň ale vo vydavateľstve Kalligram vyšla pozoruhodná kniha Dr. Jarmily Drozdíkovej Na ceste k Armageddonu.

Hneď v úvode tejto knihy s podtitulom Scenáre o konci sveta sa dočítame, že publikácia by chcela čitateľovi priblížiť jeden z najzávažnejších politických problémov našej doby – konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi. Podľa môjho názoru kniha ponúka aj niečo iné, a to fascinujúce dejiny výkladu, v tomto prípade Starého a Nového zákona. Pri jej čítaní mi okrem iného bolo úplne jasné, prečo musel byť arcibiskup Bezák odvolaný. Výklad totiž dokáže divy. Tak je to. Nedejú sa len zlé veci. Skoro vždy sa popri tých zlých dejú aj veci zaujímavé, hodnotné či dokonca pekné. Táto kniha taká určite je.

debata chyba