Rushdieho agent prehovoril: spisovateľ po útoku nevidí na jedno oko, nemôže používať ruku, na tele mal 14 rán

Britský spisovateľ indického pôvodu Salman Rushdie po augustovom útoku nevidí na jedno oko a nemôže používať jednu ruku, uviedol jeho agent. Sedemdesiatpätročný autor, ktorý dostáva dlhé roky vyhrážky smrťou kvôli svojej knihe Satanské verše, bol pobodaný pri svojom vystúpení v americkom štáte New York.

23.10.2022 18:19
Salman Rushdie Foto:
Spisovateľ Salman Rushdie
debata (1)

Útočník spisovateľa bodol do krku i do brucha. Aké všetky zranenia Rushdie utrpel, však dosiaľ nebolo zrejmé. Spisovateľov agent Andrew Wylie teraz podrobnosti prezradil v rozhovore so španielskym denníkom El País.

„Jeho zranenia boli vážne, nevidí na jedno oko,“ uviedol Wylie. „Utrpel tri vážne rany na krku. Jednu ruku nemôže používať, pretože má poranené nervy v ruke. A ďalších 14 rán mal v hrudi a trupe. Takže to bol brutálny útok,“ popísal Rushdieho agent. Ako k tomu poznamenal britský denník The Guardian, Wylie odmietol prezradiť, či je Rushdie stále ešte v nemocnici. Uviedol iba, že najdôležitejšie je, že spisovateľ bude žiť.

Salman Rushdie Čítajte viac Spisovateľa Rushdieho pobodali v New Yorku, útočníka zadržali

S Rushdiem vraj už v minulosti niekoľkokrát hovorili o tom, že by podobný útok mohol prísť. „Od vyhlásenia fatvy existovalo nebezpečenstvo, že sa odniekadiaľ objaví náhodná osoba a zaútočí naňho,“ uviedol Wylie. „Pred tým sa nemôžete ochrániť, je to celkom nečakané a nelogické. Podobne ako to bolo s vraždou Johna Lennona,“ dodal.

Salman Rushdie Čítajte viac Vydavateľ Juraj Heger: Radi vydáme aj nový Rushdieho rukopis

Iránsky duchovný vodca Rúholláh Chomejní v roku 1989 vydal pokyn (fatvu) na zabitie Rushdieho za román Satanské verše. Časť moslimov túto knihu považuje za urážku islamu. Spisovateľ kvôli svojej tvorbe roky dostával vyhrážky smrťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Salman Rushdie