Weinstein opäť pred súdom. Sex bol tovarom, tvrdí jeho obhajoba

Keď sa v roku 2017 rozpútala sociálna kampaň s názvom #MeToo, ktorej účelom bol boj proti sexuálnemu násiliu a jeho systematickému prehliadaniu, hlavným antagonistom sa stal známy filmový producent Harvey Weinstein. Viac ako 80 žien ho obvinilo zo zneužívania, súd ho napokon v roku 2020 odsúdil v dvoch prípadoch, za ktoré dostal 23-ročný trest. Konkrétne išlo o zneužitie asistentky produkcie Mimi Haleyiovej v roku 2006 a znásilnenie herečky Jessicy Mannovej v roku 2013. Teraz musí bývalý mediálny magnát čeliť ďalším obvineniam.

25.10.2022 14:30
harvey Weinstein Foto: ,
Na archívnej snímke z 12. februára 2020 hollywoodský magnát Harvey Weinstein prichádza do budovy súdu v New Yorku.
debata (1)

Skúška gaučom

Proces sa oficiálne začal 10. októbra. Podľa obžaloby Weinstein počas svojich pobytov v Los Angeles v rokoch 2004 až 2013 sexuálne napadol päť žien, za čo mu hrozí trest až 140 rokov väzenia. Pred súdom bude proti nemu svedčiť osem žien. Medzi nimi je aj dokumentaristka a herečka Jennifer Siebel Newsomová, ktorá je v súčasnosti manželkou guvernéra štátu Kalifornia Gavina Newsoma.

V roku 2005, keď sa pokúšala preraziť ako herečka, ju mal Weinstein počas pracovného stretnutia znásilniť. Štátny zástupca Paul Thompson uviedol, že počas napadnutia „zo seba zo strachu nemohla dostať ani slovo“.

Celý proces by mal trvať zhruba šesť až osem týždňov. Porotu, ktorú vybrali 31. októbra, tvorí deväť mužov a tri ženy. Pred súdom bude vypovedať aj lekár, ktorý pracuje s obeťami sexuálneho násilia, a ako možný svedok sa uvádza aj herec Mel Gibson, ktorý je kamarátom jednej z obetí.

Počas zahajujúceho procesu, ktorý sa konal v pondelok, priviezli 70-ročného Weinsteina do súdnej siene na invalidnom vozíku. Ten všetky obvinenia odmietol s tým, že vždy išlo o dobrovoľný sex, a počas procesu neprejavil takmer žiadne emócie.

Georgina Chapman Čítajte viac V LA sa začína ďalší proces s Weinsteinom! A jeho krásna exmanželka? Takto si užíva nový život po boku slávneho herca

Ženy od Weinsteina vraj za pohlavný styk očakávali nejakú protislužbu. „Bola to skúška gaučom. Každý to robil, pretože každý chcel niečo od niekoho,“ uviedol Weinsteinov advokát Mark Werksman. Sex bol podľa jeho slov v Hollywoode tovarom.

Keďže Weinstein mal ako producent významné postavenie vo filmovom priemysle, ženy to podľa jeho obhajoby chceli využiť. Newsomovú pritom Werksman označil za „ďalšiu atraktívnu, ale hlúpu ženu, ktorá sa vyspala s Harveym Weinsteinom, aby prerazila v Hollywoode“.

Advokát ako argument uvádza aj fakt, že ženy predložili svoje svedectvá po takej dlhej dobe – až po tom, ako sa začala kampaň #MeToo. „Neuvidíte jediného očitého svedka akéhokoľvek obvinenia zo sexuálneho napadnutia,“ povedal Werksman porote.

Masturboval na zemi v kúpeľni

Thompson mu protirečil s tým, že ženy mali jednoducho z Weinsteina a jeho vplyvu strach – predsa len išlo o jednu z najmocnejších osôb vo filmovom priemysle. Podľa Thompsona sa ženy prihlásili nezávisle na sebe a navzájom sa nepoznajú. Niekoľko žien počas znásilnenia plakalo, jedna vraj dokonca Weinsteinovi začala ukazovať fotografie svojich detí, aby prestal.

Jedna z obetí, európska herečka a modelka, ktorej identita nie je zverejnená, opísala, ako ju počas filmového festivalu v Los Angeles donútil k orálnemu sexu v jej hotelovej izbe. Niekoľkokrát mu povedala, aby odišiel, pretože s ním nechce spať a navyše má tri deti. Weinsteina to však vôbec nezaujímalo a aj napriek tomu ju znásilnil.

harvey Weinstein Čítajte viac Harvey Weinstein bude v Británii čeliť obvineniam z dvoch sexuálnych útokov

Masérka celebrít, ktorá je tiež jednou zo svedkýň, uviedla, že po masáži, ktorú dala Weinsteinovi, ju nasledoval do kúpeľne, kam si išla umyť ruky. Následne sa jej nevhodne dotýkal, potom si sadol na zem a začal masturbovať. „Povedal jej, že to bolo úplne normálne, že to už robil s mnohými ľuďmi,“ povedal Thompson. Keď jej šéf neskôr chcel, aby ho zoznámila s Weinsteinom, ten od nej za to žiadal, aby ho sledovala, ako masturbuje.

Sudkyňa sa v pondelok poobede napokon rozhodla konanie odročiť, pretože prvá zo svedkyň sa počas opisovania napadnutia rozplakala.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Harvey Weinstein #Me Too