Múzeum Bojnice pripravilo večerné prehliadky zámku

Večerné prehliadky nádvorí a priľahlých priestorov Bojnického zámku i s jesennou výzdobou pripravilo Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice. Verejnosť ich bude môcť absolvovať v nedeľu a pondelok (30. - 31. októbra) od 17. do 20. h.

30.10.2022 11:00
Bojnický zámok Foto: ,
Bojnický zámok
debata

TASR o tom informovala PR manažérka múzea Petra Gordíková.

„SNM-Múzeum Bojnice prináša v tomto dušičkovom období návštevníkom Bojnického zámku možnosť spoznať zámocké nádvoria aj po zotmení a poprechádzať sa miestami presiaknutými históriou,“ uviedla PR manažérka múzea Petra Gordíková.

Súčasťou prehliadky sú podľa nej okrem jednotlivých nádvorí aj priestory rodinnej hrobky, travertínovej jaskyne pod zámkom a nasvieteného francúzskeho parku. „Zaujímavým spestrením prehliadkovej trasy je audiovizuálna projekcia v Huňadyho sále,“ doplnila.

Bojnický zámok, hradby Čítajte viac Bojnický zámok vlani navštívilo vyše 100-tisíc ľudí

Atmosféru večerných prehliadok nádvorí dotvorí jesenná výzdoba a dekorácie. „Nádvoria ozvláštni tajomné svetlo zo svetlonosov. Vyrezávané strašidelne pôsobiace tekvice poznali už naši predkovia. Nadväzovali tak na mytologickú predstavu Keltov, ktorí verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem a snažia sa ovládnuť všetko živé,“ spomenula Gordíková.

Ochranou pred takýmito dušami malo byť podľa nej svetlo, napríklad aj v podobe uhlíkov svietiacich vo vyrezávanej tekvici, ktorá pripomína strašidelnú tvár. Posledný vstup na prehliadku nádvorí naplánovalo múzeum o 19.30 h.

debata chyba
Viac na túto tému: #bojnický zámok