Milanová beží štafetu: jej rezort finišuje so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu Slovenska 2030

Rezort kultúry finišuje s prípravami Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu Slovenskej republiky 2030 (stratégia KKP 2030). Komplexný odborný materiál by mal priniesť riešenia naliehavých výziev, no aj priority slovenskej kultúry a kreatívneho priemyslu. Stratégia by mala napomôcť k vytvoreniu lepšieho kultúrneho ekosystému, a tiež zlepšeniu podmienok ľudí pracujúcich v kultúre. Riešenia, ktoré prinesie, by mali byť prierezové pre čo najviac oblastí kultúry. Ministerstvo kultúry (MK) SR o tom informuje na svojej webstránke.

02.11.2022 11:30
Natália Milanová Foto: ,
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO)
debata (1)

Ministerka kultúry Natália Milanová stratégiu označila za „štafetový beh na dlhú trať, pričom bežci na jednotlivých úsekoch sa môžu meniť (ministri), ale myšlienka a cieľ musia ostať aj po zmenách politickej situácie nemenné“. MK SR chce dosiahnuť, aby stratégiu akceptovala najmä kultúrna obec, pretože práve od nej závisí budúce napĺňanie cieľov. Zástupcov kultúrnej obce rezort zapája do prípravy dokumentu, či už prostredníctvom konzultácií, alebo aj konferencií. Zainteresovaná verejnosť tiež ministerstvu prostredníctvom dotazníka poskytla návrhy na vylepšenie obsahu dokumentu. „Cieľom participácie je zapojiť do tvorby dokumentu aktérov v kultúre a kreatívnom priemysle a prispieť tak k vzájomnej spolupráci, ktorá bude dôležitá pri implementácii stratégie,“ priblížila gestorka tvorby stratégie Mária Beňačková Rišková.

Milanová Čítajte viac Ministerka kultúry Milanová: Stratégia musí reagovať na to, čo sme prežili

Rezort kultúry momentálne spracúva poznatky z jesenných diskusií i dotazníkov. Spracovaný dokument bude zverejnený v medzirezortnom pripomienkovom konaní a predložený Vláde SR ako nelegislatívny materiál. V roku 2023 by stratégia mala vstúpiť do platnosti. Dokončený materiál by mal priniesť analýzu slovenskej kultúry a kreatívneho priemyslu, a tiež zadefinovať dlhodobé ciele štátnej kultúrnej politiky s akčnými plánmi, ktoré budú pravidelne aktualizované. Mal by ich prepojiť s politikami iných rezortov, a to s výhľadom do roku 2030. Stratégia by sa tiež mala sústreďovať na prierezové témy, ktoré vplývajú na viaceré odvetvia kultúry a kreatívneho priemyslu, ako napríklad kultúrne dedičstvo či definovanie subjektov v kultúre, ale aj iné. Zameria sa tiež na témy, ktoré boli dlhodobo odsúvané do budúcna, no bude akcentovať aj témy, ktoré prinášajú aktuálne krízy, ako je environmentálna zodpovednosť alebo podpora demokracie.

euractiv, Európska komisia, Mladí na pôde Čítajte viac Európska komisia zintenzívňuje podporu kultúry prostredníctvom online príručky

Stratégia by mala spustiť prechod slovenskej kultúrnej politiky na riadenie rezortu, ktoré bude výsledkovo orientované. Uvedený by mal byť aj nový systém merania výsledkov, ktorý by mal umožniť lepšie poznanie stavu sektorov MK a reagovanie naň. Dokument by mal zlepšiť aj sledovanie výdavkov v kultúre a priorizáciu investičných zámerov. Pri tvorbe stratégie boli využité i strategické dokumenty, ako napríklad Revízia výdavkov na kultúru či medzinárodné strategické dokumenty, a iné.

Juraj Čurný Čítajte viac Juraj Čurný: Päťdesiat ľudí na kultúrne podujatia je nezmysel!
1 debata chyba
Viac na túto tému: #MK SR #Natália Milanová